Droefenis over het overlijden van oud-minister Borst

Met het overlijden van oud-minister dr. Els Borst-Eilers verliest Nederland een vrouw die op cruciale wijze betrokken was bij de bestrijding van hiv en aids. Toen in 1996 de levensreddende combinatietherapie werd ontdekt drong het Aids Fonds samen met Hiv Vereniging Nederland en behandelaren aan op versnelde toelating van deze medicijnen in Nederland. De toenmalige minister luisterde en zei tegen haar ambtenaren: ‘ik snap dat jij geen haast hebt, maar jij hebt ook geen aids’ (bron: persbericht).

Directeur Ton Coenen van het Aids Fonds en voorzitter Alexander Pastoors van Hiv Vereniging Nederland namen met droefenis kennis van haar overlijden. Ton Coenen: ‘Mevrouw Borst-Eilers was een betrokken minister, die we konden aanspreken op de urgentie voor mensen met hiv. Zij zorgde voor een speciale subsidieregeling waardoor de huidige standaard behandeling medio 1996 versneld beschikbaar kwam. Menig leven werd hierdoor gered. Daar zijn we haar nog steeds dankbaar voor.’ Els Borst-Eilers was minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van augustus 1994 tot juli 2002. Juist in de jaren dat aids ook in Nederland zijn zware tol eiste en de diagnose van een hiv-infectie voor velen een doodsvonnis betekende.

De minister zei zelf over die periode tegen Tanne de Goei van Hiv Nieuws: ‘Ik was bewogen met het lot van deze merendeels jonge mannen, maar ik had medewerking van de minister van Financiën nodig. Het ging over een onbekende hoeveelheid geld en daar hield Gerrit Zalm helemaal niet van.’ Toch is ze er in geslaagd de regeling door te voeren. Ook na haar aftreden is Els Borst-Eilers blijvend betrokken geweest bij de aidsbestrijding. Zij heeft zich onder andere ingezet voor de ontwikkeling van middelen waarmee vrouwen zichzelf tegen hiv kunnen beschermen, zoals vaginale anti hiv-crèmes (microbiciden).

Lees ook:Wat vind jij van hiv/aids?
Lees ook:Internationale aidsconferentie AIDS2018 in Amsterdam
Lees ook:Ton Coenen vertretkt als directeur van Aids Fonds
Lees ook:Oproep aan Schippers: ‘Hiv-preventiepil moet vergoed!’
Lees ook:Aids Fonds trekt miljoen uit voor homomannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>