De succesvolle roze ontwikkelingshulp van het COC

COC Nederland verricht sinds vijf jaar roze ontwikkelingshulp aan zeven voormalige Sovjet-republieken. In samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft  COC Nederland soortgelijke organisaties opgericht in Moldavië, Kirgizië, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en Kazachstan. Het COC spreekt van ‘een succesvol project: zo waren roze Kirgiziërs vijf jaar geleden een volstrekt gemarginaliseerde groep, nu werkt de nationale roze organisatie saneb met het ministerie van Volksgezondheid aan aidsbestrijding onder homomannen.’ Met als uitgangspunt dat mensenrechten voor roze inwoners een eerste voorwaarde zijn voor effectieve hiv/aidspreventie onder deze groep, steunde het COC de afgelopen vijf jaar roze organisaties in de regio.

 

Op 7 en 8 februari werd dit lustrum gevierd met een conferentie in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Naast roze vertegenwoordigers waren er  ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en prominenten als ex-D66’er Boris Dittrich (Human Rights Watch) en de Nederlandse mensenrechten ambassadeur Lionel Veer. Opmerkelijk was de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Roze in Blauw, het roze netwerk van de Amsterdamse politie (zie foto). Zij gaven workshops aan roze activisten, maar ook aan politieagenten uit de regio. In veel van de betrokken landen is de roze medemens zichtbaarder geworden en zijn er voor het eerst Pride bijeenkomsten. In Oekraïne en Azerbeidzjan zijn aidspreventie programma’s opgestart. Financiering voor dit nuttige werk dreigde afgelopen najaar op de tocht te staan, maar dankzij interventie van de Tweede Kamer is voortzetting gegarandeerd. Het COC wil dit soort werk uitbreiden naar Afrika en Midden-Amerika.

Lees ook:Ontwikkelingswerk COC niet zonder risico’s
Lees ook:COC: ‘Door samenwerkingsverdrag gingen zes anti-homowetten in Oekraïne van tafel’
Lees ook:Demonstratie tegen anti-homowet Kirgizië
Lees ook:Alliantie christelijke roze organisaties sluit projectperiode af
Lees ook:Eurovision in Concert in de Melkweg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>