Bezuinigingen op aids erger dan gedacht

Uit Kamervragen op 30 november blijkt dat de bezuinigen op aids 11 miljoen hoger zijn dan Staatssecretaris Ben Knapen in zijn beleidsbrief aangaf. In plaats van 71 miljoen wordt er 82 miljoen euro gekort op hiv en aids. Vandaag  praat de Tweede Kamer over de kabinetsplannen. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! staan met een zwarte lijkwagen en een rode kist op Plein in Den Haag en doen nogmaals een dringend beroep op de Kamerleden om de voorgenomen bezuinigingen op aids ongedaan te maken. Zo’n 77.000 Nederlanders steunen het protest (bron: persbericht).

 

Op de vragen van Kamerleden waarin om toelichting gevraagd werd, antwoordde Buitenlandse Zaken afgelopen vrijdag dat de bezuinigingen op hiv en aids 82 miljoen zullen bedragen: 11 miljoen meer dan de 71 miljoen euro die Staatssecretaris Ben Knapen vorige week noemde. Op het Global Fund tegen aids, tuberculose en malaria wordt € 40 miljoen gekort. Dit is precies de bezuiniging waar het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! vorige week vanuit gingen, toen zij aangaven dat hiermee het leven van 180.000 mensen met hiv wordt bedreigd. Het ministerie zal verder €10 miljoen bezuinigen op UNAIDS, de VN-organisatie die de strijd tegen aids coördineert, € 4 miljoen op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en €17 miljoen op UNFPA. Laatstgenoemde VN-organisatie financiert onder meer condoomprogramma’s en hiv-preventie voor kwetsbare groepen als jongeren, vrouwen en sekswerkers.

 

Veel Nederlanders willen niet dat er wordt bezuinigd op aidsbestrijding. Inmiddels zijn er bijna 77.000 steunbetuigingen ontvangen. In zeven dagen tijd zijn 14.983 ‘condoleancekaarten’, zes postzakken vol, op het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeleverd. Deze response komt bovenop de 61.806 oproepen aan de Nederlandse regering voor een sterke bijdrage aan de strijd tegen aids, die deze zomer werden opgehaald met een campagne van STOP AIDS NOW! en Oxfam Novib. De boodschap van het Nederlandse publiek is duidelijk: aidshulp moet blijven! Eerder deze week lieten CEO’s, bestuurders en wetenschappers via open brieven in het FD en de Volkskrant ook al weten dat zij vinden dat niet bezuinigd moet worden op de aidsbestrijding.

 

Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! staan morgen, maandag 6 december, met een zwarte lijkwagen en een rode kist op Plein in Den Haag en doen nogmaals een dringend beroep op de Kamerleden om de voorgenomen bezuinigingen op aids ongedaan te maken. De rode kist symboliseert de internationale aidsbestrijding vanuit Nederland. Deze dreigt nu ten grave gedragen te worden. Kamerleden die zich met ontwikkelingssamenwerking bezig houden worden uitgenodigd om de kist te bezichtigen. Het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! informeren ze bij de kist over de bijna 77.000 steunbetuigingen van het Nederlandse publiek.

Lees ook:Aids toch prioriteit in Nederlandse ontwikkelingsbeleid
Lees ook:Regering ontziet aids organisaties een beetje
Lees ook:Nederland snijdt drastisch in aidsbestrijding
Lees ook:Aids Fonds wil passage homo’s in aidsbeleid wereldwijd
Lees ook:Protest tegen bezuinigingen op aids maatschappijbreed gedragen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>