Aids toch prioriteit in Nederlandse ontwikkelingsbeleid

Aids blijft een prioriteit binnen het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. De Tweede Kamer met ruime meerderheid een motie van die strekking aangenomen. Ook wordt onder druk van de Kamer de unieke aanpak van aidsbestrijding onder homomannen in het buitenland voortgezet. Dankzij de Kamer wordt er volgend jaar 25,5 miljoen minder op aids bezuinigd dan staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Knapen eerder voorstelde. Nog steeds is 57,5 miljoen euro een te forse bezuiniging. Wel zijn STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds zijn tevreden dat aids weer tot een prioriteit van de regering is bestempeld. Dit veronderstelt dat in economisch ‘betere tijden’ de bezuinigingen op aids ongedaan worden gemaakt en Nederland weer naar draagkracht bijdraagt aan de internationale strijd tegen aids (bron: persbericht).

Uit de beleidsbrief die staatssecretaris Ben Knapen op 26 november naar de Tweede Kamer stuurde bleek dat hij aidsbestrijding in ontwikkelingslanden niet langer als een prioriteit van de Nederlandse overheid zag. De Tweede Kamer wil nu dat hij dit terugdraait. Een motie van de Kamerleden Dijkhoff (VVD) en Ferrier (CDA) waarin hierom verzocht wordt, ontving brede steun van de Kamer. De strijd tegen hiv en aids blijft net als voorheen gekoppeld aan de bevordering van seksuele en reproductieve rechten in ontwikkelingslanden (SRGR).

De staatssecretaris kwam al tegemoet aan de wens van regeringspartijen VVD en CDA om het komende jaar 20 miljoen euro minder op aids te bezuinigen. Tijdens het debat met de Kamer stelde Knapen hierover: ‘Ik heb goed geluisterd naar de wensen levend in de samenleving. De pijn behoren wij te verzachten’. Daarnaast heeft de Kamer vandaag een amendement aangenomen van Kamerleden Dijkhoff (VVD) en Irrgang (SP). Hierdoor wordt nog eens 5,5 miljoen euro minder bezuinigd op aids-bestrijding. In totaal wordt er dus 25,5 miljoen minder gekort dan voorgenomen. Hoeveel Nederland in 2011 aan het Global Fund zal bijdragen is nog niet bekend. Het zijn vooral kortingen op dit fonds die mensenleven kosten, omdat daardoor minder mensen met hiv-remmers behandeld kunnen worden.

Nederland heeft in de strijd tegen aids altijd geïnvesteerd in de meest getroffen groepen: vrouwen, homomannen, sekswerkers en kinderen. Nederland is een van de weinige landen die taboeonderwerpen als seksualiteit, homoseksualiteit en prostitutie nooit uit de weg is gegaan. D66 kamerlid Hachchi heeft erop aangedrongen deze voortrekkersrol te blijven vervullen. De motie waarin zij verzoekt de unieke Nederlandse aanpak van aids-bestrijding onder homomannen in het buitenland te behouden is door de Kamer overgenomen.

Lees ook:Regering ontziet aids organisaties een beetje
Lees ook:Bezuinigingen op aids erger dan gedacht
Lees ook:Nederland snijdt drastisch in aidsbestrijding
Lees ook:Aidsbestrijding blijft een prioriteit
Lees ook:Op Wereld Aids Dag kort Nederland op aidsbestrijding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>