Nederland snijdt drastisch in aidsbestrijding

Nederland was een succesvolle leider in de aidsbestrijding, maar die tijd lijkt voorbij: aids is niet langer een prioriteit binnen buitenlands beleid. Staatsecretaris Ben Knapen van ontwikkelings-samenwerking wil snijden in de aidsbestrijding. Volgens het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! Bedreigen de bezuinigingen de levens van minstens 180.000 mensen. Eerder dit jaar al besloot de regering geen geld te geven aan Nederlandse aids-organisaties. Maar deze nieuwe bezuinigingen gaan nog veel verder: die treffen bestrijdingsprogramma’s tegen aids van het Global Fund en programma’s in ontwikkelingslanden voor vrouwen, homomannen, sekswerkers en kinderen (bron: persbericht).

 

De keuze die de regering maakt, is rampzalig en staat haaks op het regeerakkoord, vindt het Aids Fonds, dat de Tweede Kamer en de Nederlandse bevolking oproept om in actie te komen. Via de website aidshulpmoetblijven.nl kan een condoleancekaart persoonlijk ondertekend worden. Alle kaarten worden naar de staatssecretaris gestuurd. Dat er ook binnen de aidsbestrijding bezuinigd moet worden, is begrijpelijk. Maar als bezuinigingen de levens van minstens 180.000 mensen bedreigen, dan is dat onverteerbaar, zeggen het Aids Fonds en STOP AIDS NOW!. Dit jaar gaf Nederland € 76 miljoen aan het Global Fund tegen aids, tuberculose en malaria. Dit fonds is wereldwijd de grootste financier van levensreddende hiv-behandelingen. Doordat het komend jaar minstens 180.000 mensen geen hiv-remmers zullen ontvangen, komen hun levens in gevaar. Dit cijfer wordt nog veel hoger als in 2012 de overheid ook nog eens 900 miljoen euro bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking.

 

In de internationale aidsbestrijding loopt Nederland voorop, omdat we ook investeren in de meest getroffen groepen: vrouwen, homomannen, sekswerkers, en kinderen. Nederland is een van de weinige landen die taboeonderwerpen als seksualiteit, homoseksualiteit en prostitutie nooit uit de weg is gegaan. Met deze benadering heeft ons land enorm bijgedragen aan de bestrijding van hiv en aids. Met als direct gevolg: economische ontwikkeling van de getroffen landen en de zelfredzaamheid van miljoenen mensen. Zo is het aantal mensen op behandeling verzevenvoudigd tot ruim 5 miljoen en is de prijs van medicijnen is gedaald van $ 10.000 naar $ 90 per jaar. Uit onderzoek blijkt dat binnen zes maanden na het beginnen met hiv-behandeling al een stevige toename van de arbeidsproductiviteit te zien is. Zo steeg de arbeidsproductiviteit van mensen met hiv in Kenia binnen een periode van 100 dagen van 65% naar 82% steeg. De brief van de staatssecretaris is in strijd met het regeerakkoord. Hierin is als leidraad voor ontwikkelingsamenwerking het WRR-rapport Minder pretentie, meer ambitie gekozen. In het rapport staat dat Nederland zich moet focussen op terreinen die effectief zijn, waar Nederland sterk in is en die bijdragen aan de economische ontwikkeling. Aidsbestrijding voldoet hier helemaal aan. Daarom benoemt de WRR aidsbestrijding als een van de vijf prioriteiten voor Nederland.

Lees ook:Regering ontziet aids organisaties een beetje
Lees ook:Bezuinigingen op aids erger dan gedacht
Lees ook:Aids toch prioriteit in Nederlandse ontwikkelingsbeleid
Lees ook:EU investeert extra in aidsbestrijding
Lees ook:Protest tegen bezuinigingen op aids maatschappijbreed gedragen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>