Rochdale schrapt wooncomplex voor homoseksuele ouderen

Woningcorporatie Rochdale schrapt een exclusief voor homoseksuele ouderen te bouwen woonvoorziening. Dat meldt COC Amsterdam in een persbericht. Het project zou de eerste grote woonvoorziening voor roze Amsterdammers zijn geworden, de oplevering stond gepland voor 2013. De oorzaak is de financiële omstandigheid waarin Rochdale zich bevindt. Er is geprobeerd Rochdale op andere gedachten te brengen. Rochdale wil mogelijk over twee jaar wel starten, maar geeft geen enkele garantie. Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam, vindt het dan ook zeer de vraag of het complex er ooit gaat komen (bron: persbericht). 

 

De Amsterdamse woonzorginstelling OsiraGroep tekende eerder dit jaar een intentieverklaring met Rochdale. De woningbouwcoöperatie zou in 2011 beginnen met sloop en nieuwbouw in Amsterdam West. OsiraGroep zou er 24 woonzorg eenheden exploiteren, vanaf 2013. In de afgelopen maanden werkten OsiraGroep, COC Amsterdam en OutForever aan het concept van een community rondom het toekomstige zorgcomplex en werden er plannen gesmeed om oudere homoseksuele Amsterdammers ervoor te interesseren. Eind dit jaar zouden de drie betrokken organisaties een samenwerkingsovereenkomst sluiten.

 

COC Amsterdam is bijzonder teleurgesteld over het besluit van Rochdale. Boutkan: ‘Hiermee vervalt een belangrijke kans om een bijzonder roze wooncomplex te realiseren. Het concept biedt ruimte aan de toekomstige bewoners, omdat zij veel wensen zelf kunnen invullen. Wij vinden het bovendien een aderlating voor Amsterdam Gay Capital. Amsterdam is sterk als homo-emancipatiestad. Dit innovatieve project was een belangrijke stap voor een doelgroep die het niet makkelijk heeft in de reguliere zorg.’ COC Amsterdam en OutForever roepen Rochdale op om het besluit te heroverwegen. Het is een kleinschalig project met geringe financiële risico’s, maar het belang voor Amsterdam en roze ouderen is echter zeer groot: ‘Het maatschappelijk rendement blijkt het ondergeschoven kind te zijn van andere prioriteiten’, aldus beide belangenorganisaties.

 

Vanuit de gemeenteraad zijn al eerder vragen gesteld over het realiseren van een complex voor roze bewoners. Roze ouderen zijn vaak eenzaam in de reguliere zorg en de zorg is niet altijd adequaat afgestemd op hun behoefte. In een roze zorgcomplex kunnen ouderen gewoon zijn wie ze willen zijn, aldus het COC Amsterdam. Vandaag vindt in Amsterdam een debat plaats over het roze ouderenbeleid in Amsterdam in aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg.

Lees ook:Er komt toch een roze ouderencomplex in Amsterdam
Lees ook:Gay Living: eerste seniorencomplex voor roze ouderen in Rotterdam
Lees ook:Roze café in bejaardentehuis
Lees ook:Maandag 25 juli: internationale conferentie Roze Ouderen & Zorg
Lees ook:Eerste Roze Loper homovriendelijke ouderenzorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>