Eerste Roze Loper homovriendelijke ouderenzorg

Op donderdag 1 april 2010 reikt voormalig staatssecretaris Bussemaker (VWS) de eerste nationale Roze Loper uit aan woonzorgcentrum De Rietvinck. De Roze Loper is een KIWA-certificaat voor homovriendelijke (ouderen)zorginstellingen, dat wordt toegekend na een tolerantiescan. Het internationaal opererende KIWA helpt zorgbedrijven de kwaliteit te verbeteren. De Roze Loper is bestemd voor (ouderen)zorginstellingen met een klimaat waarin lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (HLBT’s) zich veilig en prettig voelen (bron: persbericht).

 

Er wordt gekeken naar zaken als: zijn er activiteiten voor ‘roze’ ouderen, is het personeel specifiek getraind en wordt bij intakes gevraagd naar een geslachtsneutrale ‘partner’. In de Amsterdamse Rietvinck wonen veel roze ouderen: het is een voorloper op het gebied van homovriendelijke zorg, met maandelijks een Café Rosé, een ‘roze’ dagbesteding en trainingen voor HLBT-vriendelijke zorg aan medewerkers. Bovendien is De Rietvinck betrokken bij de ‘roze’ aanleunwoningen van het LA Rieshuis. Het woonzorgcentrum doorstond de tolerantiescan met glans, zo constateert KIWA.

 

Aandacht voor homovriendelijkheid in de ouderenzorg is hard nodig. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er volgens één derde van het zorgpersoneel  in hun instelling nooit aandacht is voor homoseksuele ouderen: bijna de helft meent dat er bij hun instelling amper homoseksuele ouderen, terwijl Nederland in totaal zo’n 350.000 oudere HLBT’s kent. Bussemaker reikt de eerste nationale Roze Loper uit aan Eric van der Burg (regiodirecteur van de overkoepelende OsiraGroep) en Babs Hooijer (manager Zorg & Welzijn van De Rietvinck) in aanwezigheid van Liane den Haan (directeur ANBO), Vera Bergkamp (vicevoorzitter COC Nederland) en Ferdinand Strijthagen (Schorer). De Roze Loper is een initiatief van het Consortium Roze 50+ (ANBO, COC, Movisie en Schorer), naar een idee van COC Nijmegen. Binnenkort kunnen ook andere (ouderen)zorginstellingen zich aanmelden voor een tolerantiescan.

Lees ook:Tolerantiescan moet roze zorg verbeteren
Lees ook:Zorginstelling Humanitas Rotterdam krijgt Roze Loper
Lees ook:Maandag 25 juli: internationale conferentie Roze Ouderen & Zorg
Lees ook:Roze café in bejaardentehuis
Lees ook:Grey Pride – Gay Pride voor roze ouderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>