Duitse bobo steunt coming-out profvoetballers

De eerste voetbalprof die openlijk uit de kast komt, kan op hulp en steun rekenen van de Duitse Voetbalbond (DFB). Dat zei de voorzitter van de bond, Theo Zwanziger, afgelopen maandag op de Nieuwjaarsreceptie van de Völklinger Kreis (VK), de bond voor homoseksuele leidinggevenden, in Berlijn. De Britse rugbyspeler Gareth Thomas kwam afgelopen december openlijk uit de kast en hoopt met zijn daad ‘de deur op een kier te hebben gezegd’, zoals hij zelf zei. De DFB chef rammelt aan diezelfde deur, door zich in het openbaar uit te spreken tegen discriminatie van homoseksuele voetballers.

 

Bij zijn aantreden in 2004 deed hij dat ook al en in 2007 tekende de DFB de verklaring tegen discriminatie bij het voetbal. Gisteren zei hij: ‘Onze bond zal zo’n coming-out met alle middelen begeleiden. Homofobie in het voetbal heeft te lang onvoldoende aandacht gekregen. Meisjes en jongen moeten voetbal kunnen spelen, ongeacht hun seksuele voorkeur.’ Zwanziger meent dat mensen met homoseksuele gevoelens ‘uit angst voor discriminatie en vijandschap een zware last met zich meedragen.’ Volgens de voorzitter kan dat verstoppertje spelen bij homoseksuele spelers  zoveel energie kosten, dat ze hun talenten vergooien: ‘De prachtige bal waarmee ieder meisje en iedere jongen wil spelen, mag niemand buitensluiten. Daarop staat niet: ‘niet voor lesbo’s en homo’s’.’ De DFB heeft al haar trainers duidelijk gemaakt dat discriminatie tegen homoseksualiteit vanaf nu uit den boze is.

 

Tot nu toe is het een vrome wens en zijn er topatleten openlijk uit de kast gekomen; zeker niet in de voetballerij, waar strijd, agressiviteit en hardheid een vereiste zijn en machogedrag in kleedkamers bonton is. Hoe dan ook: de Britse voetbalbond FA ging de DFB voor in de strijd tegen discriminatie en voerde vijf jaar beleid in om discriminatie actief tegen te gaan. In Engelse voetbalstadions – zeker niet gespeend van clichématige spreekkoren – schijnt homohaat af te nemen. Een metroseksueel rolmodel als sterspeler David Beckham heeft daar wellicht toe bijgedragen. The Guardian kopte vijf jaar geleden in een lovend artikel over de actie van de FA: ‘Football’s coming homo’.

Lees ook:Voetbalfans zijn en blijven homofoob
Lees ook:Ricky Martin verwacht dat profvoetballers eerdaags uit de kast komen
Lees ook:Topsport en homo: gaat dat samen?
Lees ook:Hitzlsperger: ‘Uit de kast komen als profvoetballer onmogelijk’
Lees ook:David Beckham mist WK voetbal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>