Wake voor Pater van Kilsdonk

Zondagavond wordt in de Oude Kerk op de Wallen van Amsterdam een avondwake gehouden voor Pater van Kilsdonk, die dinsdag is overleden. Het publiek kan vanaf 20.00 uur afscheid nemen. Maandag vindt de uitvaart plaats in de Dominicuskerk aan de Spuistraat, de kerk waar de pater zijn laatste jaren iedere zondag was te vinden. De aansluitende begrafenis vindt in besloten kring plaats. De jezuïet Van Kilsdonk was een product van de jaren 60/70: non-conformistisch, de mens was in zijn ogen belangrijker dan wat dan ook. Vanwege zijn verdienste voor de homo-emancipatie kreeg hij in 1994 de Bob Angelopenning van het COC en was hij erelid van de vereniging.

 

Pater van Kilsdonk stond bekend om zijn progressieve opvattingen, onder andere over homoseksualiteit en het celibaat. Tot aan zijn laatste dagen was hij te vinden in kroegen en op de aids-afdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam; zwijgend en vooral luisterend. Vooral daaraan zullen velen zich herinneren. Toen ik zelf studeerde en mijn eerste stappen in het Amsterdamse homo-uitgaansleven zette, zag ik hem vaak. Hij luisterde, herkende je, onthield wie je was; zelfs jaren later. Een ongelofelijk liefdevolle man, die zichzelf bijna helemaal weg leek te kunnen cijferen tegenover de mens met wie hij op dat moment contact had.

Lees ook:Homowereld verliest met Van Kilsdonk geliefde pater
Lees ook:Priester bisdom Haarlem-Amsterdam biedt paus boek over homo’s aan
Lees ook:Damiaan beschermheilige voor aidspatiënten
Lees ook:Wake bij Oude Kerk Amsterdam vanwege geweld tegen LHBT’s
Lees ook:Priester mag niet meevaren op religieboot Canal Parade

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wake voor Pater van Kilsdonk

  1. Leo

    IK heb de man nooit persoonlijk gekend, maar weet wel wat hij voor de homobeweging heeft gedaan. En dat is meer dan dit hele kabinet met zijn gristelijke ayatollah’s bij elkaar. Het was leuk om jullie gisteren even te ontmoeten bij de bloggersmeeting. Heel veel succes!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Homowereld verliest met Van Kilsdonk geliefde pater | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>