Homowereld verliest met Van Kilsdonk geliefde pater

IMG_20160524_150712Pater van Kilsdonk is dinsdag in Amsterdam overleden. Hij werd 91 jaar. Jan van Kilsdonk was pastor tot zijn laatste snik. Tot aan zijn laatste dagen was hij te vinden in kroegen en op de aids-afdeling van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam; zwijgend en vooral luisterend. De jezuiet Van Kilsdonk was een mensenvriend: de mens ging voor hem boven het kerkelijke gezag. De voormalige studentenpastor was voor duizenden studenten, homo’s en aids-patiënten in Amsterdam een geliefd fenomeen, door zijn persoonlijke invulling van pastorale zorg. ‘Een lief huisdier in Amsterdamse studentenflats’, zo noemde hij zichzelf ooit. Ze ook ‘Wake voor Van Kilsdonk‘.

In het kritische katholieke Nederland vanaf de jaren 60/70 was hij de priester die opkwam voor de noodzaak van protest tegen Rome. ‘De Romeinse curie is de grootste sta-in-de-weg voor de dialoog’, zei hij al in1962 in een geruchtmakende toespraak voor de Adelbertvereniging in Rotterdam. Hij hekelde de ‘geestelijke terreur’ van de roomse kerkleiding. Van Kilsdonk bleef een luis in de pels van de Nederlandse bisschoppen, maar bleef het celibaat en de soms zo verfoeide Katholieke kerk trouw. Homoseksualiteit omschreef hij als ‘een vondst van de schepper’. Wie hem de laatste jaren wilde zien, moest naar de Dominicuskerk in Amsterdam: daar zat hij altijd op dezelfde plaats en groette iedereen om hem heen.

Lees ook:Wake voor Pater van Kilsdonk
Lees ook:Broeder wist van seksueel misbruik jongens
Lees ook:Paus steunt Mexicanen die tegen ‘homohuwelijk’ protesteren
Lees ook:Deetman leidt onderzoek seksueel misbruik in kerk
Lees ook:Paus bemoeit zich met Spaanse staatszaken

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Homowereld verliest met Van Kilsdonk geliefde pater

  1. Pingback: Nominatie Roze Lieverdje 2010 staat open | Gay

  2. Pingback: Wereld Aids dag 2012 | Gay

  3. Pingback: Wake voor Pater van Kilsdonk | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>