Moet die arme Iranese jonge homo nou écht weg?

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie stuurt de 19-jarige Iraanse homo Seyed Mehdi Kazemi tóch terug naar Groot-Brittannië, waar zijn eerdere asielaanvraag werd afgewezen. Boris van der Ham (D66) vroeg een spoeddebat aan, dat donderdagmiddag in de kamer plaatsvond. In het debat zei Albayrak dat de jongen ‘waarschijnlijk in Engeland mag blijven’. Hoewel ze daar dus geen zekerheid over kan geven, weigert ze Kazemi asiel in Nederland. Ze blijft vasthouden aan de hierover vastgestelde regels binnen de EU: een asielzoeker mag niet in een ander EU land proberen aan te kloppen, als het ene EU land de aanvraag heeft afgewezen.

De bewindsvrouw heeft vertrouwen in de goede afloop. Inmiddels is Kazemi zo bekend dat hij niet meer veilig naar Iran zou kunnen terugkeren. Ook de VVD en de PVV (tegen terugsturen van homo’s naar Iran) hebben vertrouwen in de Engelse asielprocedure. Een Kamermeerderheid is sceptischer: Albayrak moet de Kamer op de hoogte houden van de nieuwe Britse procedure. Wordt Kazemi toch teruggestuurd naar Iran, dan volgt een nieuw debat. Ik probeer in de regel zo objectief mogelijk verslag te doen van wat er gaande is, maar … waarom heb ik toch zo’n bittere smaak in mijn mond, terwijl ik dit artikel tik?

Lees ook:UK geeft Iranese homo asiel
Lees ook:Iranese homo moet terug naar Groot-Brittannië
Lees ook:Teken de petitie: stuur Iranese homo niet terug!
Lees ook:Wat is het stil bij … de PvdA en asielzaken
Lees ook:Griekenland stuurt Iranese homo niet terug

1 Reacties // Reageer

One thought on “Moet die arme Iranese jonge homo nou écht weg?

  1. Jet

    Als toehoorder bij het spoeddebat denk ik dat Mehdi echt wel veilig is, maar dat mw Albayrak niet kan zeggen dat ze dat al heeft afgesproken met Jacqui Smith. Tenslotte is er ook nog zoiets als de scheiding der machten.

    Het goede nieuws is dat Mehdi, na een gesprek met de Britse IND niet is ingesloten, maar meemocht naar familie. Ik heb ‘m zaterdagavond nog gesproken, en zelf had hij liever hier willen blijven, maar ook vanuit Nederland houd ik de zaak in de gaten!

    Groet, Jet

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>