Iranese homo moet terug naar Groot-Brittannië

Protesten, Kamervragen, petities, spoeddebatten: het mocht niet baten. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie stuurt de 19-jarige Iraanse homo Seyed Mehdi Kazemi tóch terug naar Groot-Brittannië, waar zijn eerdere asielaanvraag werd afgewezen. In antwoord op Kamervragen zei ze ‘dat ‘op hoog ambtelijk niveau’ contact is geweest waarom Nederland geen homo’s uitzet naar Iran.’ Dat was ook niet waarom homoland had gevraagd: haar was uitdrukkelijk verzocht om hem niet naar Groot-Brittannië terug te sturen. Omdat het gevaar dreigt dat daar een tweede asielaanvraag ook wordt afgewezen en hij alsnog terug moet naar Iran. Waar hem de doodstraf wacht: zijn vriendje werd al geëxecuteerd. Dat was de reden waarom hij hier asiel aanvroeg.

Het is regel in de EEG dat asielzoekers naar het eerste land van aanvraag terugmoeten, om te voorkomen dat ze na weigering in andere EU-landen gaan ‘shoppen’. Er kan een uitzondering op worden gemaakt, maar daarvoor was de staatssecretaris de aangewezen ambtspersoon. Met haar antwoord aan de kamer ontwijkt ze petities en protesten en doet ze niet wat ze in zo’n nijpend geval moet doen: haar verantwoordelijkheid nemen. De knoop doorhakken: de arme jongen gewoon hier laten en het risico op de koop toe nemen dat ze daar later verantwoording voor moet afleggen. Iets waar dit hele kabinet op zijn zachtst gezegd niet sterk in is. Ook zij doet het niet: ze dekt zich in met gebrabbel en laat de jongen in doodsangst in een uitzetcentrum zitten. De PvdA bewindsvrouw is hiermee erger dan haar vorige collega, de door haar rigide uitzettingsbeleid zo vermaledijde Rita Verdonk. Die had destijds tenminste beloofd dat Nederland Iraanse homo’s NIET zou terugsturen. Boris van der Ham (D66) is ontevreden en vraagt een spoeddebat aan.

Lees ook:Moet die arme Iranese jonge homo nou écht weg?
Lees ook:Wat is het stil bij … de PvdA en asielzaken
Lees ook:UK geeft Iranese homo asiel
Lees ook:Iranese homo wacht doodstraf als hij terug moet
Lees ook:Homo of niet: maakt het wat uit?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>