Hoofdsteden Estland en Letland negeren homorechten

IMG_20161011_154145De burgemeesters van de hoofdsteden van Letland en Estland: Riga en Tallinn, weigeren het manifest ‘Freedom of assembly and expression’ te ondertekenen van de ILGA (International Lesbian & Gay Oraganisation). ILGA-Europe vroeg de burgemeesters van vooraanstaande Europese steden om een manifest te steunen, waarin staat dat homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders het recht hebben om te vergaderen en om zich uit te drukken zoals ze zelf willen. De burgemeesters van de hoofdsteden Amsterdam, Parijs, Londen, Dublin, Stockholm, Kopenhagen, Budapest, Berlijn, Wenen, Nicocia, Llubljana en Luxemburg en andere grote steden: Keulen, Barcelona, Manchester, Bologna, Venetië en Winterthur ondertekenden.

Janis Birks, burgemeester van Riga, weigerde. In 2006 was er sprake van veel geweld tijdens de gay pride: deelnemers werden omsingeld door tegenstanders en met eieren en tassen vol drollen bekogeld. Birks ‘waardeert het manifest maar vindt het de individuele beslissing van elke stad om er mee om te gaan zoals ze zelf willen.’ Ook in Tallinn eindigde de gay pride in 2006 met veel geweld: 15 deelnemers raakten gewond, nadat ze door skinheads met stenen en stokken waren aangevallen. Het jaar daarop vond de gay pride plaats onder extra politiebescherming met duizenden toeschouwers. Burgemeester Edgar Savisaar sluisde het verzoek door naar de onderwijs –en cultuurcommissie van de stad. Die concludeerde dat minderheden in de stad ‘het al goed genoeg hebben’ en vindt ondertekening overbodig. Tallinn wil in 2011 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Het stadsbestuur denkt niet dat de afwijzing van het manifest gevolgen heeft voor die poging.

Lees ook:Solidariteitsmanifestatie met Gay Pride Riga
Lees ook:Amnesty’s uit 25 landen naar Baltic Pride
Lees ook:Europride in Riga betrekkelijk rustig verlopen
Lees ook:Zondebok orkaan is gevonden: een lesbische burgemeester
Lees ook:Uit de kast, maar in een kooi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>