Britse Gemenebest van homohaters

IMG_20160515_180743De queen opende vrijdag 23 november in Oeganda de bijeenkomst van regeringsleiders van lidstaten van de Britse Gemenebest. Van de 53 zijn er 50 aanwezig. Aan haar zal het niet liggen: zij sprak luid en duidelijk over fundamentele mensenrechten. Maar in het leeuwendeel van de lidstaten is homo-seksualiteit nog altijd strafbaar: een overblijfsel uit de 19e eeuw, toen Engelse overheersers hun Victoriaanse wetten op de koloniën loslieten. Lesbo’s werden met rust gelaten: naar het schijnt ging koningin Victoria niet akkoord met het hoofdstuk ‘damesseks’ in de wet die homoseks verbood, omdat zij zich daarbij niets kon voorstellen.

De Britse monarchie werd vroeger gezien als symbool van koloniale heerschappij, onderdrukking en geweld, maar alles lijkt nu pais en vree. De queen is voor het eerst sinds 1954 in Oeganda en reist rond met man, zoon en schoondochter. Ze bezocht voor het eerst (!) in haar loopbaan een kliniek voor Aids-patiënten en haalde er de pers mee, omdat ze iemand met hiv een handje gaf. Wijlen schoon-dochter lady Di deed dat al in 1987, toen al om te tonen dat je geen hiv krijgt van een simpele aanraking.

Inmiddels zijn de koloniën zelfstandige staten en leden van het Britse Gemenebest, dat iedere twee jaar in een ander land bijeen komt. Dit jaar was Kampala, de hoofdstad van Oeganda aan de beurt. De regering van Oeganda zette haar beste beentje voor: de hoofdstad kreeg een lik verf, krotten werden opgeruimd en prostituees moesten hun werkterrein naar de stadsrand verleggen. 

Menig Oegandees zou graag nóg een smet willen wegpoetsen: homo’s. Vorige maand zei er een minister dat Oeganda homo’s moet weren ‘met hun vreemde, goddeloze, ongezonde, immorele en onnatuurlijke leefwijze’. Homoseksualiteit is strafbaar en de bevolking staat vijandig tegenover homo’s: overigens geldt dat voor bijna alle landen in Afrika. Van de 53 Gemenebestlanden is het aantal landen, waar homoseksualiteit niet strafbaar is, op twee, hooguit drie handen te tellen. Dat zijn eigenlijk alleen de westerse landen, zoals Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika: het eerste Afrikaanse land dat homo’s gelijke rechten gaf. 

Leden van het parlement van Oeganda drongen erop aan dat de regering op de landenbijeenkomst de boodschap moet verspreiden, dat homo’s en lesbo’s niet welkom zijn in hun land. Laat de queen en haar gevolg maar gauw teruggaan naar haar land van herkomst: daar kunnen queens intussen ongestoord leven zoals ze dat willen, legaal, zonder gevaar voor eigen leven, beschermd door gelijke burgerrechten. De vroegere koloniën zijn daar helaas nog lang niet aan toe. Om moedeloos van te worden! Zie ook: ‘Homorechten en ontwikkelingshulp’ en ‘Een homofobe God kan geen christen zijn’www.news.bbc.co.uk

Lees ook:Cameron: Geen ontwikkelingsgeld naar homofobe landen
Lees ook:Britse lintjesregen New Year Honours: Queen eert LGBT-actievoerders
Lees ook:Vanaf zaterdag mogen homo’s en lesbo’s trouwen in Engeland en Wales
Lees ook:Homoseksualiteit niet langer strafbaar in Belize
Lees ook:Homo’s willekeurig opgepakt

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Britse Gemenebest van homohaters

  1. Pingback: Veertig jaar op de bres voor mensenrechten | Gay

  2. Pingback: Oeganda wil geen homo voetballers | Gay

  3. Pingback: Mogelijk doodstraf op homoseks in Oeganda | Gay

  4. Pingback: Homo’s willekeurig opgepakt | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>