Homo’s willekeurig opgepakt

IMG_20160517_104235Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. De afgelopen twee jaar zijn meer dan dertig personen gearresteerd, omdat ze homo zouden zijn. Daarnaast zijn nogal wat meisjes van school gestuurd, omdat ze lesbisch zouden zijn. Eind augustus was de politie op zoek naar een bende gewapende roofovervallers. Tijdens een razzia werden willekeurig mensen opgepakt en op het politiebureau in elkaar geslagen. Daarop bekende één man dat hij homo was; hij wees twee andere mannen aan die het ook zouden zijn. De drie zitten sindsdien achter de tralies, maar zijn nu pas veroordeeld (zes maanden cel).  

‘Zodra homoseksualiteit een rol gaat spelen in een zaak, is er geen sprake meer van geregelde rechtsgang’, zegt Joel Nana van IGLHRC (International Gay & Lesbian Human Rights Commission). Ze worden dan veel langer vastgehouden dan wettelijk is toegestaan, een advocaat wil ze vaak niet verdedigen en de rechtsgang wordt eindeloos vertraagd: ‘die tactiek past de rechtbank veelvuldig toe’, zegt een woordvoerder van homo-organisatie Alternatives-Cameroon, ‘daardoor kunnen ze de verdachten al zonder veroordeling gevangen houden.’

Ondanks internationale protesten lijkt er voorlopig geen verandering in te zitten. Veel landen in Afrika zijn voormalige Britse koloniën, waar vaak nog het antieke Engelse recht uit de Victoriaanse tijd geldt. In die landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. Kameroen werd in 1472 ontdekt door Portugezen. Die gaven dit land haar naam, omdat ze onder de indruk waren van de grote garnalen in de rivieren: ‘Cameroes’ betekent in het Portugees ‘garnalen’.  

In de 19e eeuw was het een komen en gaan van koloniale machten: de Britten kregen een deel van de kuststrook, de Duitsers maakte het land tot protectoraat, in de eerste wereldoorlog bezetten de Engelsen en Fransen het land. In 1922 kreeg Kameroen beperkt zelfbestuur en in 1959 werd het een autonome republiek. Het politieke klimaat is er stabiel, de infrastructuur, landbouw en olie-industrie zijn goed ontwikkeld. Je zou kunnen denken dat homo’s het er beter hebben dan in menig ander Afrikaans land. Tolerantie houdt vaak gelijke tred met het welvaartniveau van een land. Helaas! Ook hier hebben homo’s en lesbo’s, net als in menig ander land in Afrika, geen leven.

Lees ook:Kameroen: man beschuldigd van homoseksualiteit omdat hij Baileys dronk
Lees ook:Homo-vonnis Kameroen van tafel
Lees ook:Gevangen homo in Kameroen overleden
Lees ook:Homoactivist in Kameroen vermoord
Lees ook:Mannen Kameroen opgepakt omdat ze er vrouwelijk uitzagen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Homo’s willekeurig opgepakt

  1. Pingback: Mannen Kameroen opgepakt omdat ze er vrouwelijk uitzagen | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>