Praten over Gay Capital in Oostblokachtige sfeer

IMG_20160524_150712Amsterdam moet weer Gay Capital van Europa worden. ProGay organiseerde zaterdag 4 april 2009 een discussiedag in Casa 400. ‘Welkom in deze Oostblokachtige ambiance,’ zei de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels in haar openingsspeech, ‘met op nummer 3 de verrijdbare planten, nummer 2 de verlichting; nummer 1 mag u zelf bepalen.’ Tout roze Amsterdam was welkom: de toeloop viel niet tegen, maar vaak zijn het dezelfde diehards die zich betrokken voelen en naar dit soort meetings komen. Ook dit keer waren dat veel witte mannen van middelbare leeftijd, weinig jongeren en bedroevend weinig vrouwen. Om te debatteren over de vraag ‘Wat is er nodig?’

 

Dar gebeurde in vijf werkgroepen, die zich over vijf antwoorden bogen. Om te zorgen dat: 1/ homotoeristen naar Amsterdam (terug) komen, 2/ homoseksualiteit wordt gezien als positieve bijdrage aan de stad, 3/ de roze gemeenschap zich veilig voelt bij uitgaan, op school, werk en in de wijk, 4/ roze ouderen er graag wonen en 5/ jongeren zonder belemmering hun coming-out kunnen beleven. Haalbaar of niet: alles kon worden gezegd en alles werd genoteerd. De komende weken praat ProGay in expertmeetings verder met specialisten, om op zaterdag 9 mei een visiedocument te bespreken op de tweede discussiedag. Dat document moet uiteindelijk naar het Amsterdamse stadsbestuur.

 

Eén klacht leeft breed: de verstikkende regelgeving zorgt voor vertrutting en werkt killing. In een stad als Berlijn zijn allerlei ludieke initiatieven mogelijk, maar die bijna failliete stad heeft misschien niet de middelen meer om überhaupt op regelgeving toe te zien (doorgaans is Duitsland immers ook dol op Ordnung). Je zou je bijna verheugen op de recessie: in de magere jaren tachtig was ook in Amsterdam van alles mogelijk: in vervallen pakhuizen vonden zo’n beetje de eerste grote dance feesten van Europa plaats. Vervallen fabrieksterreinen waren broedplaatsen voor allerlei initiatieven: Amsterdam had toen een naam, maar vertrutting en juppificatie hebben die initiatieven gekortwiekt.

 

Het zou prachtig zijn als die vrije geest terugkomt, maar ik vrees dat instanties, deelraden en beleidsmedewerkers taai zijn. Eén tip aan ProGay: organiseer de tweede meeting in het pand van COC Amsterdam! Daar zijn op de begane grond en één hoog genoeg werkgroepplekken te creëren. Het COC zou haar pand als de Hochburg van het Homodom gratis moeten aanbieden. Dan kunnen de gasten iets van een broodje tussendoor en een drankje na krijgen. Gehrels zei dat we ‘nummer één zelf konden bepalen’: voor mij was dat de afsluitende borrel, toen bleek dat de drankjes voor eigen rekening waren (en nog duur ook). Menigeen gebruikte de vrije zaterdag om naar die negorij af te reizen, waar dat Oostblokachtige Casa 400 staat. Moet Amsterdam terug op de roze kaart? Dan moet je de juist hen koesteren.

Lees ook:Amsterdam moet weer Gay Capital worden
Lees ook:Tweede debatronde Amsterdam Gay Capital
Lees ook:Carolien Gehrels opent Amsterdam Gay Capital brainstormdag
Lees ook:ProGay zoekt activiteiten voor Pink Christmas
Lees ook:ProGay gaat kantoorplekken verhuren

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Praten over Gay Capital in Oostblokachtige sfeer

  1. Pingback: New York aast op de homotoerist | Gay

  2. Pingback: Koninginnenacht gratis openluchtfeesten | Gay

  3. Pingback: Tweede debatronde Amsterdam Gay Capital | Gay

  4. Pingback: Amsterdam Gay Capital: we moeten het zelf doen | Gay

  5. Pingback: ProGay presenteert nota Amsterdam Gay Capital | Gay

  6. Pingback: Sex in de stad – debat over vertrutting | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>