Lambda Istanbul mag blijven

Goed nieuws voor de Turkse homo’s en lesbo’s: Lambda Istanbul mag blijven. De Turkse homobeweging stapte naar het Hooggerechtshof om sluiting te voorkomen, won de rechtszaak en wordt niet opgeheven. Een departement van de gouverneur van Istanboel, dat verantwoordelijk is voor niet-gouvernementele organisaties, beweerde dat de groep in strijd handelt met Turkse normen en waarden en stapte in mei 2008 naar de rechter. Die oordeelde dat Lambda Istanbul moest worden opgeheven.

De groep was opgericht in 1003 en in mei 2006 geregistreerd als een organisatie. Gisteren wees het Hooggerechtshof het vonnis van het lokale gerechtshof van de hand: De homo-organisatie handelt volgens het hof niet in strijd met Turkse morele wetten. Het hof erkende ook dat homo’s, lesbo’s, bi’s en trangenders het recht hebben om zich te organiseren. Lambda Istanbul heeft tot nu toe niet zonder succes gelobbyd voor wettelijke bescherming tegen discriminatie op grond van seksuele voorkeur en gender identiteit. Turkije staat aan de poorten van en EU te trappelen, maar omdat het land mensenrechten niet altijd eerbiedigt, kan het land voorlopig nog geen lid worden. Dit oordeel van de rechter is wellicht een stap vooruit voor Turkije richting EU. (bron: persbericht Amnesty International)

Lees ook:COC en Amsterdam bij Istanbul Pride
Lees ook:Turks gerechtshof eist opheffing Lambda
Lees ook:Groet-actie COC Limburg voor Lambda Istanbul
Lees ook:Vreugde en verdriet bij Lambda Istanbul
Lees ook:Lambda Istanbul en Amnesty bij COC Limburg

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Lambda Istanbul mag blijven

  1. Pingback: Vreugde en verdriet bij Lambda Istanbul | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>