Homorechten in vroegere Sovjetlanden

Op Mambapoint.tv, het webstation van de NCRV, is vandaag een reportage te zien over de situatie van homo’s en lesbo’s in voormalige Sovjet republieken. Terwijl 500.000 mensen langs de Amsterdamse grachten Gay Pride vieren, is het leven voor hen in het oosten van Europa bepaald geen pretje. COC Nederland zet zich al jaren in voor de verbetering van de positie van homo’s, lesbo’s en transseksuelen in Oost Europa en de vroegere Sovjetlanden.

Lars Mokveld, consultant van het COC, reist regelmatig naar de verschillende landen om de homo-organisaties te ondersteunen. Omgekeerd komen leden van homogroepen uit landen als Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Kazachstan en Kirgizië een keer per jaar naar Amsterdam. De documentaire volgde Lars en de leden van de buitenlandse homo-organisaties bij hun bezoek aan de Canal Parade in Amsterdam en stond stil bij de situatie in hun moederland. Mambapoint.tv maakt onder eindredactie van de NCRV programma’s, waarbij ontwikkelingshulp centraal staat. Daarnaast is het een platform voor particuliere, kleinschalige ontwikkelingshulpprojecten (bron: persbericht)

 

Lees ook:Hivos vaart met lege boot op Canal Parade
Lees ook:Komrij, de homo en ‘Rondom 10’
Lees ook:Veel roze programma’s op NPO 3 en NPO 101 tijdens Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Veel aanmeldingen voor Canal Parade
Lees ook:Slechts twee homofilmpjes op de IDFA

1 Reacties // Reageer

One thought on “Homorechten in vroegere Sovjetlanden

  1. Jorein Versteege

    Van 1922 tot 1928 hadden gelijke rechten in de Sovjet Unie. Lenin had niets tegen homo’s en gaf hun gelijke rechten. Daarmee was de Sovjet Unie het eerste land ter wereld dat homo’s en lesbisch gelijke rechten gaf.

    Na Lenin’s dood en de opkomst van de stalinistische bureaucratie verdwenen die rechten weer. Stalin vond familie en gezinnen belangrijker en zo werd homoseksualiteit weer verboden. De huidige haat tegen homo’s is terug te vinden in de stalinistische familie politiek en de macht van de christelijke orthodoxe kerk die na 1991 weer zeer machtig werd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>