Dag van de Rechten van de Homo

IMG_20160522_141747Maandag 10 december in het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op 10-12-1948 namen de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Hierin staat dat elke burger gelijk is en gelijke rechten heeft. Voorname dames en heren zullen op deze dag wijze woorden spreken over de Rechten van de Homo sapiens. Engeland eert op deze dag een bekende voorvechter voor homorechten, maar hoe is het verder gesteld met de rechten van de homo?

De laatste maanden stonden homo-websites bol van jubelende berichten over ingediende wetten en plannen over homorechten, zoals in Ierland, Italië, Oostenrijk, landen in Zuid Amerika en losse provincies en steden. Maar ik las daarna nooit dat die wetten waren áángenomen en in werking traden. Grootste giller was nieuws uit Californië: gouverneur Schwarzenegger had tot twee keer toe zijn veto uitgesproken over het homohuwelijk, máár: stellen van hetzelfde geslacht mochten vanaf nu wel samen hun belastingformulier invullen. Duh!

Veel voormalige Engelse koloniën (dat zijn er nogal wat) hanteren nog altijd antieke sodomiewetten uit het Victoriaanse tijdperk. Op kerk en religie kunnen we voorlopig nog steeds niet vertrouwen. Aartsbisschop Tutu zei laatst wel: ‘Als God homo’s haatte, kan hij geen christen zijn’, maar ja, wie heeft er naar Tutu geluisterd? 

En in Nederland? Op www.coc.nl staat een poll over de homo-emancipatienota van Plasterk: vrijwel iedereen vindt het ‘een stap in de goede richting’. Ik koos ‘eerst zien, dan geloven’, met die zwarte kousenpartij in het kabinet, maar daarmee was ik zo’n beetje de enige. Margreet Dolman was eindelijk eens iemand die laatst onverbloemd zei, dat de CU ‘nooit in de regering had mogen zitten, omdat die partij homo’s haat’.

Het COC schreef jubelend: ‘Roze vrijdag op Ouderenbeurs groot succes’. Ik wil de pret niet drukken, maar ik was er ook en heb een heel ander beeld in mijn herinnering: in de immense Jaarbeurshallen, tussen honderden stands, stond een roze stand van het COC. Er was roze taart, roze champagne en een stuk of wat glunderende roze ‘doelgroepers’, maar bovenal drommen rondsjokkende hetero-oudjes, die besmuikt wegkeken en niet wisten hoe snel ze voorbij de homostand konden wegstuiven.

Roze Zaterdag komt in 2009 naar Den Haag. Reacties hierop waren niet van de lucht. Een greep van www.ad.nl (19-11): ‘Is die parade van Gordon’s en Gerard’s in Amsterdam niet genoeg dan?’ ‘Vieze foto’ (twee zoenende heren) ‘Doe dat lekker in Amsterdam, wij zitten er hier niet op te wachten.’ ‘Kunnen homo’s zich weer lekker ‘profileren’ en het normale volk tegen zich in het harnas jagen. Er zal homohaat blijven bestaan. Hebben ze dan toch aan zichzelf te danken!’ ‘Raar hoor, andere minderheden worden verketterd als zij zich niet aanpassen, maar deze groep krijgt een gesubsidieerde gelegenheid om hun onaangepaste gedrag te etaleren!’ Homo-emancipatie voltooid? Homorechten voor mekaar? Ik dacht het niet!

Lees ook:George Clooney zal homogeruchten nooit ontkennen
Lees ook:Coca-Cola plaatst roze protestfoto’s op eigen website
Lees ook:Bollywood ster wil dat India antihomo wetten herziet
Lees ook:Partnerschapregistratie voor homo’s in Brazilië
Lees ook:Valentijnsdagprotest in Londen tegen bezoek Paus

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Dag van de Rechten van de Homo

  1. Pingback: Homohaat op scholen | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>