Zanger Village People wint zaak om auteursrechten discohits

Victor Willis, in de jaren ’70 van de vorige eeuw de zingende politieagent van de discogroep Village People, heeft een zaak gewonnen om de auteursrechten van discohits als ‘Y.M.C.A.’ en ‘In The Navy’. De rechter vindt dat hij recht heeft op tenminste eenderde van de royalty’s die 33 liedjes van Village People hebben opgebracht. Willis had zijn rechten doorverkocht aan twee muziekuitgeverijen: dat leverde hem naar schatting 12 to 20 procent van de opbrengst op.

 

Volgens een wet op de auteursrechten uit 1978 mag zo’n overeenkomst na 35 jaar worden stopgezet. De muziekindustrie volgt de zaak met argusogen. Het is voor het eerst dat een componist met deze herziene in de hand auteurswet aanspraak maakt op rechten die hij zelf lang geleden van de hand deed. Dat soort kwesties kunnen ook gaan spelen bij supersterren als Billy Joel, Bob Dylan en Bruce Springsteen.

Lees ook:Friday’s floorfillers: Village People’s – Y.M.C.A.
Lees ook:Village People boos op tv-kok Jamie Olivier
Lees ook:Maastricht beleeft eerste Roze Vrijdag
Lees ook:Village People treden op bij Milkshake Festival
Lees ook:Roze Maandag 25 jaar: hand in hand voor alle geaardheden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>