Monument to a Universal Marriage – ode aan ‘homohuwelijk’

Vrijdag 1 april 2011 vindt in de Lidwinakerk in Best (Noord-Brabant) de wereldpremière plaats van ‘Monument to a Universal Marriage’, een ode aan het ‘homohuwelijk‘. Officieel is ‘homohuwelijk’ een verkeerde term voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht, maar dat is wat lang in de kop van een artikel. Hoe dan ook: op 1 april is het exact tien jaar geleden dat vier koppels van hetzelfde geslacht met elkaar trouwden.

 

In de nacht van 31 maart op 1 april 2001 verbond de toenmalig burgemeester Job Cohen drie mannen –en een vrouwenkoppel in de echt. Dat was voor het eerst op deze aardbol en trok dan ook reporters van heinde en verre.  ‘Monument to a Universal Marriage’ is in opdracht van de gemeente Best  geschreven door de Nederlandse componist Willem Jeths. Best is de thuishaven van de Gay Krant; hoofdredacteur Henk Krol en mede-inwoner Jan-Wolter Wabeke lobbyden dertien jaar lang om het huwelijk opengesteld te krijgen. Inmidddels kunnen koppels van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen  in meerdere Europese landen, Zuid-Afrika, Canada, Argentinië en een aantal Amerikaanse staten. Het werk is geschreven voor twee stemmen, een strijkkwartet en een klarinet. De compositie wordt in twee versies gespeeld, eenmaal met twee vrouwenstemmen (sporaan en mezzo-sopraan) en eenmaal met twee mannenstemmen (tenor en bariton). De compositie is gebaseerd op de tekst van een eeuwenoud Egyptisch graf.

Lees ook:Uruguay tweede land Zuid-Amerika met homohuwelijk
Lees ook:Vijftien jaar geleden: eerste ‘homohuwelijk’ ter wereld in Amsterdam
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Nieuw-Zeeland
Lees ook:Denemarken was 25 jaar geleden eerste land met geregistreerd partnerschap
Lees ook:Grondwettelijk Hof Colombia: homo’s en lesbiennes moeten kunnen trouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>