Uruguay tweede land Zuid-Amerika met homohuwelijk

Uruguay heeft als tweede Zuid-Amerikaanse land het homohuwelijk goedgekeurd: het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. De Senaat had het wetsvoorstel al goedgekeurd, nu stemde de kamer van Afgevaardigden met een ruime meerderheid in: met 71 van de 92 aanwezige leden. Het wachten is nu op de handtekening van president José Mujica, maar hij zei dat hij de wet zal ondertekenen.

Mogelijk treedt de wet binnen tien dagen in werking. Uruguay volgt buurland Argentinië, waar het huwelijk in 23010 werd opengesteld. Wereldwijd is Uruguay het twaalfde land waar dat gebeurt. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld. Daarna volgden België (2003), Spanje (2005), Canada (2005). Zuid-Afrika (2006), Noorwegen (2009), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Argentinië (2010) en Denemarken (2012). Daarnaast is in een aantal landen het homohuwelijk alleen in een aantal staten, zoals in de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.

Lees ook:Argentinië stemt in met homohuwelijk
Lees ook:Vijftien jaar geleden: eerste ‘homohuwelijk’ ter wereld in Amsterdam
Lees ook:Tien jaar ‘homohuwelijk’
Lees ook:Grondwettelijk Hof Colombia: homo’s en lesbiennes moeten kunnen trouwen
Lees ook:Eerste homokoppel in Argentinië getrouwd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>