Vijftien jaar geleden: eerste ‘homohuwelijk’ ter wereld in Amsterdam

Vrijdag 1 april is het vijftien jaar geleden dat in Amsterdam het eerste ‘homohuwelijk’ ter wereld werd gesloten. Al gauw bleek die term ‘de lading niet te dekken’: het huwelijk was er niet uitsluitend voor homoseksuelen. Officieel heet het ‘openstelling van het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht’, alleen is dat wat lang voor bijvoorbeeld de kop van een artikel. Hoe dan ook: 1 april 2001 was de pers van over de hele wereld voor deze wereldprimeur naar het stadhuis in Amsterdam gekomen. Om 0.01 uur verbond toenmalig burgemeester Job Cohen drie mannen- en één vrouwenkoppel met elkaar in de echt.

Later volgden meer dan twintig landen: België in 2003, Canada en  Spanje in 2005, Zuid-Afrika in 2006, Noorwegen en Zweden in 2009, Portugal, IJsland en Argentinië in 2010, Denemarken in 2012, Brazilië, Engeland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Uruguay en Wales in 2013, Schotland in 2014 en Ierland, Luxemburg en de Verenigde Staten in 2015. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat er in Nederland vanaf 2003 meer vrouwen dan mannen met elkaar trouwden, maar ook dat het aantal scheidingen van vrouwenkoppels hoger is dan dat van hetero’s en van mannenparen.

Lees ook:Uruguay tweede land Zuid-Amerika met homohuwelijk
Lees ook:Frankrijk verbiedt ‘homohuwelijk’
Lees ook:Kopenhagen meest homovriendelijke plek ter wereld
Lees ook:Denemarken krijgt homohuwelijk
Lees ook:Argentinië stemt in met homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>