Eerbetoon aan Rudi van Dantzig

Het Nationale Ballet (HNB) eert voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig vanaf donderdag 4 september met een speciaal programma in het Muziektheater in Amsterdam: ‘Rondom Rudi van Dantzig’. Met: Ginastera, Voorbij gegaan, de Zevende Symfonie (Beethoven; choreografie Toer van Schayk) en Monument voor een gestorven jongen.

Het laatste ballet uit 1965 was de grote doorbraak voor Rudi van Dantzig. Toer van Schayk danste toen de hoofdrol, die later op diens uitdrukkelijke verzoek ook door Nureyev werd vertolkt. Het ballet schetst in korte droom –en nachtmerrieachtige scènes een onthutsend portret van een jongen die worstelt met zijn homoseksualiteit. Dat thema kwam voor het eerst openlijk aan bod: een taboe in die tijd, dat in Nederland en internationaal voor veel ophef én belangstelling zorgde.

Lees ook:Monument voor een gestorven jongen op tv
Lees ook:Van Dantzig was een icoon van de dans
Lees ook:Nieuwe Giselle bij Het Nationale Ballet
Lees ook:Film Billy Elliot TV België één 20:40 uur.
Lees ook:Tv-tip: Het Nationale Ballet met Vier letzte Lieder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>