Monument voor een gestorven jongen op tv

Maandag is het geruchtmakende ballet ‘Monument voor een gestorven jongen’ van Rudi van Dantzig op tv te zien. Dansers van het Nationale Ballet dansten de première in 1965. Zowel thematiek als opbouw van het ballet werd als vooruitstrevend beschouwd en heeft anno 2008 niets aan kracht verloren. Het thema homoseksualiteit deed in die tijd veel stof opwaaien in binnen –en buitenland. In dit ballet worstelt een jongeman met zijn seksuele identiteit.

In korte droom –en nachtmerriescènes vertolkt één danser de rol van de jongen en een andere danser de rol van zijn jeugd. Van Dantzig werd dit jaar 75: Het Nationale Ballet, waarvan hij 20 jaar lang artistiek leider was, viert dat met een speciaal aan hem gewijd programma. De NPS besteedt ook aandacht aan deze beroemde Nederlandse choreograaf. Vorige week was zijn ballet ‘Vier letzte Lieder’ op muziek van Richard Strauss te zien.  ‘Monument voor een gestorven jongen’ is maandagavond 20 oktober te zien op Nederland 2, 23.50 uur. Het is een herhaling van 28 juni 1991.

Lees ook:Eerbetoon aan Rudi van Dantzig
Lees ook:Van Dantzig was een icoon van de dans
Lees ook:Danser Johan Mittertreiner overleden
Lees ook:Tv-tip: Het Nationale Ballet met Vier letzte Lieder
Lees ook:Vaslav in DeLaMar Tehater Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>