Nieuwe Giselle bij Het Nationale Ballet

Het Nationale ballet brengt dinsdag 10 februari een nieuwe productie in première van het klassieke ballet Giselle: het hoogtepunt van de Romantiek. Sinds 1841 staat het op het repertoire van alle grote balletgezelschappen. Voor honderden ballerina’s is Giselle altijd één van de meest begeerde hoofdrollen uit het klassieke repertoire geweest. De oorspronkelijke choreografie was van Jules Perrot en Jean Coralli, op muziek van Adolphe Adam. De nieuwe productie is gebaseerd op het origineel van Perrot en Coralli uit 1841. Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante baseren zich op deze oerversie. Beaujean is na haar danscarrière bij het Nationale Ballet hoofd artistieke staf. Zij danste indertijd de rol van Myrtha. Bustamante was eerste solist bij het American Ballet Theatre en danste de rol van graaf Albrecht.

 

De decors en kostuums zijn van de hand van Toer van Schayk. Hij laat het ballet spelen aan het eind van de 18e eeuw, nog vóór de premièredatum. Hij ontwierp veel avondvullende balletten, zoals Romeo en Julia, Notenkraker en Muizenkoning en het Zwanenmeer. Zondag 22 februari is Giselle te zien in de Amsterdamse bioscoop Kriterion: een uitvoering van het American Ballet Theatre uit 1969. Beaujean verzorgt de inleiding. In mei gaat Het Nationale Ballet met Giselle het land door en doet elf steden aan: Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Hengelo, Leeuwarden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Lees ook:Danser Johan Mittertreiner overleden
Lees ook:Trockadero Ballet in Den Haag
Lees ook:Van Dantzig was een icoon van de dans
Lees ook:Tv-tip: Het Nationale Ballet met Vier letzte Lieder
Lees ook:Trockadero Ballet toert door Nederland

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe Giselle bij Het Nationale Ballet

  1. Hans

    Echt een aanrader, zeer mooie voorstelling!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>