Tv-tip: Het Nationale Ballet met Vier letzte Lieder

De eerste tonen van ‘Vier letzte Lieder’ van Richard Strauss lieten me  rechtop in mijn stoel zitten, toen ik ze voor het eerst hoorde: alsof er een belofte uit klonk. Rudi van Danzig maakte er in 1977 een meesterwerk op. De NPS zendt het  ballet maandag uit op Nederland 2, 23.50 uur. De opnames uit de jaren 70 tonen de dansers die  de première dansten.

Het was de tijd dat Het Nationale Ballet nog niet in de Stopera zat, maar in de  knusse, kleinere Stadsschouwburg aan het Leidseplein. In een tijd dat de dansers nog niet de ballettechniek beheersten zoals nu, maar ook in een tijd waar drie internationaal bekende huischoreografen en spraakmakende solisten ‘met smoel’ het gezicht van Het Nationale Ballet bepaalden. Dansers als Clint Fahra, Alexandra Radius en Henny Jurriëns voegden iets toe aan de klassieke dans, dat tegenwoordig nog wel eens ondergesneeuwd raakt door het technisch kunnen: emotionele diepgang, maar ingetogen neergezet, zonder theatrale poespas. Het ballet bestaat uit vier duetten en gaat over liefde, naderend afscheid en de onafwendbare dood en vergankelijkheid. Clint Fahra is de onvergetelijke danser, die als een Engel des Doods de dansparen aan zich bindt.

Lees ook:Monument voor een gestorven jongen op tv
Lees ook:Nieuwe Giselle bij Het Nationale Ballet
Lees ook:Danser Johan Mittertreiner overleden
Lees ook:Van Dantzig was een icoon van de dans
Lees ook:Trockadero Ballet in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>