Homorechten in Litouwen voorlopig een utopie

IMG_20160522_141747ILGA Europe houdt deze week haar 11e jaarlijkse conferentie in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Bewust in een voormalige Sovjetstaat, om te helpen vooroordelen over homo’s in dit land kwijt te raken. Waarschijnlijk véél te vroeg: het land zuchtte 50 jaar onder de bezetting van de Sovjet Unie: homo-seksualiteit was verboden tot 1993. Het land is pas lid van de EU sinds 2005. Volgens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Litouwen zal het dan ook nog ‘wel even duren voordat het land de graad van acceptatie heeft bereikt van West Europa’.

Het merendeel van de Litouwers staat voorlopig nog negatief tegenover homorechten. Slechts 17% van de bevolking is voor het homohuwelijk. Meer dan de helft van de parlementsleden vindt homoseksualiteit pervers. Vanmorgen protesteerden bewoners voor ‘een homoloos Litouwen’. Gisteravond verstoorden rookbommen een feestje van conferentiegangers in nachtclub Soho. De daders hadden alle tijd om te ontkomen, want de gewaarschuwde politie kwam pas na meer dan een uur opdagen.

 

Het stadsbestuur van Vilnius verbood eerder deze week een openbare ceremonie met een grote regenboogvlag, als opening van de conferentie. De voorzitter van ILGA Europe (International Lesbian & Gay Association), Patricia Prendiville, zei dat ‘de burgemeester van de stad renovatiewerkzaamheden als reden opgaf’, maar dat was in haar ogen ‘een smoes’.


Ben Baks, beleidsambtenaar op het Nederlandse ministerie van Onderwijs, heeft op de conferentie aangeboden om de jaar-vergadering in 2009 in Den Haag te houden. www.pinknews.co.uk

Lees ook:ILGA Conferentie 2010 in Den Haag
Lees ook:Gay Pride Litouwen loopt uit op rellen
Lees ook:Embrace Pink toegelaten als lid ILGA
Lees ook:Nieuwe Wereldkaart homorechten van de ILGA
Lees ook:Eerste land lid van homokoepelorganisatie ILGA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>