Gay Pride Litouwen loopt uit op rellen

De eerste Gay Pride in Litouwen is uitgelopen op rellen. De Baltic Pride kon doorgaan, nadat een verbod in hoger beroep was vernietigd. Het grootste deel van de bevolking van dit katholieke land is antihomo. Dat bleek gisteren tijdens de mars voor meer tolerantie voor homo’s en lesbo’s in de hoofdstad Vilnius, waaraan drie -tot vijfhonderd mensen deelnamen. Circa tweeduizend tegendemonstranten kwamen eropaf en bekogelden de roze betogers met stenen, flessen en vuurwerk. Daarop greep de politie in met traangas.

Zo’n twintig vandalen werden opgepakt voor het gooien van stenen en verkeersborden naar de politie. De demonstratie vond plaats in een afgesloten park. Tot 1993 was homoseksualiteit in dit voormalige Sovjetland verboden. Sinds 2004 is Litouwen met 3,3 miljoen inwoners lid van de Europese Unie. In 2007 en 2008 werden (door de EU gesponsorde) Gay Prides in Vilnius verboden. Ook dit jaar verbood de rechter de demonstratie, maar dat werd tenietgedaan in hoger beroep, dat de organisatoren van de Pride hadden aangespannen.

Lees ook:Amnesty’s uit 25 landen naar Baltic Pride
Lees ook:Homo-activisten opgepakt in Moskou
Lees ook:Gay Pride Kiev verloopt rustig
Lees ook:Homorechten in Litouwen voorlopig een utopie
Lees ook:Homodemonstratie Georgië mondt uit in vechtpartij

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gay Pride Litouwen loopt uit op rellen

  1. Wim

    Tyfus Oost Europeanen…. Ik snap niet dat dit land ooit bij Europa is toegevoegd. Kijk eens op de kaart waar het ligt en bovendien is het zo corrupt, nog corrupter als Griekenland.

      /   Reply  / 
  2. Michel

    Jammer Wim, als je zo zal reageren, zal niemand ook respect voor jou tonen. Ikzelf ben geen homo, ben getrouwd met een Litouwse, maar zij vind dat homo’s wel gewoon gelijke rechten moet krijgen .. (en ik ook!). We zijn allemaal mensen, maar iedereen heeft een ander smaakje ;) Wat betreft corruptie, het kan ook weleens handig zijn dat dit zo is, alhoewel er steeds minder van zulke gevallen plaatsvinden.. Je zou gewoon eens naar dat landje moeten gaan, dan zie je dat je 30 jaar terug in de tijd gaat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>