Filmpremière ter ere van 30 jaar Homomonument

Op dinsdag 5 september is het precies 30 jaar geleden dat het Homomonument in Amsterdam in gebruik werd genomen. Ter gelegenheid van dit jubileum gaat ’s avonds – op het monument – de documentaire ‘Monument van Trots’ in première. Al dertig jaar is het Homomonument een levend monument, een plek voor herdenking, manifestatie en festiviteiten voor lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en iedereen die buiten de heteronormatieve boot valt. Het was in 1987 bovendien het eerste monument ter wereld in zijn soort, met een prominente plek in de openbare ruimte (bron: persbericht).

Documentaire

Ter gelegenheid van drie decennia Homomonument maakte regisseur Sebastiaan Kes de documentaire ‘Monument van Trots’. De film toont de emancipatiestrijd van de Nederlandse LHBT-beweging in heden en verleden, geeft een beeld van de diversiteit van de hedendaagse LHBT-gemeenschap en benadrukt de ononderbroken relevantie van het Homomonument.

Première

‘Monument van Trots’ gaat in première op dinsdag 5 september om 20.30 uur op het Homomonument. Dit gebeurt – in de geest van het monument – in de openlucht en vrij toegankelijk voor iedereen. De presentatie van de avond is in handen van Dolly Bellefleur en ontwerpster Karin Daan en initiatiefnemer Bob van Schijndel zullen bij de première aanwezig zijn. Stadszender AT5 zendt de documentaire op 5 september om 21.00 uur uit.

Tentoonstelling

Naast de documentaire zijn onder de titel ‘Monument van Trots’ ook een tentoonstelling en een website ontwikkeld. De tentoonstelling is komende maanden te zien in Amsterdam en gaat vervolgens – met de documentaire – op reis door Nederland. De planning tot eind 2017:

Tot 10 september – Centrale OBA (Oosterdokskade 143)

14 september tot eind oktober – OBA Slotermeer (Sloterrmeerlaan 103E)

8 november tot eind december – OBA Linnaeus (Linnaeusstraat 44)

Het project Monument van Trots is een initiatief van Stichting Human Focus in samenwerking met Stichting Homomonument en IHLIA LGBT Heritage. Meer informatie: www.monumentvantrots.nl.

Lees ook:Filmpremière ‘Monument van Trots’ dinsdag 5 september op Homomonument
Lees ook:OBA & Pink Diemen presenteren ‘Monument van Trots’
Lees ook:Homomonument viert 20e verjaardag
Lees ook:Homomonument viert dit jaar 30e verjaardag
Lees ook:Tentoonstelling Monument van Trots

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>