Conchita Wurst rolmodel voor roze gemeenschap

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Nog voor Conchita Wurst, ‘de vrouw met de baard’ uit Oostenrijk, haar liedje op de tweede halve finale van het Songfestival zong (‘Rise Like a Phoenix’: klik hier), was er al behoorlijk wat reuring. In Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne circuleerde een petitie met de eis dat ze zich terugtrok; zo niet, dan moesten de zenders in die landen op zwart tijdens haar optreden. Zelf zegt Thomas Neuwirth, de man achter achter de vrouw met de baard, dat hij zijn act heeft gecreëerd ‘om mensen aan het denken te zetten, om discriminatie en intolerantie aan te kaarten’. Conchita is niet de zoveelste malle act om op te vallen op een songfestival: ‘zhij’ heeft een stem als een klok, een act die staat als een huis en een adembenemend mooie outfit.

‘Zhij’ is een beetje te vergelijken met onze vaderlandse diva Dolly Bellefleur. Ook achter Dolly gaat een man schuil, die zich alleen als vrouw uitdost, als ze het toneel opgaat. Met één verschil: Conchita kleedt zich en maakt zich op als dame, maar laat de (keurig getrimde) baard staan. ‘Eerlijk gezegd krijg ik een sik van dat eeuwige scheren. Zal ik het daarom ook eens proberen? Zal ik mijn baard laten staan?’ grapte Bellefleur op Facebook. ‘Is ze een held of stelt ze zich aan?’ vroeg Matthijs van Nieuwkerk vrijdag in DWDD. Side-kick Marc-Marie Huijbrechts vindt het eerste: iemand die zich zó voor het oog van heel Europa durft bloot te stellen, zoveel negatieve reacties trotseert en volhardt dat ‘zhij’ een statement wil maken, is een held, was de strekking van zijn reactie.

Zoals te verwachten, was er behoorlijk wat kritiek vanuit de conservatieve hoek, maar ook vanuit de roze hoek. Omgekeerd zijn er veel LHBT’s die Conchita meer en meer zien als rolmodel, als voortrekker voor de roze zaak. Zeker nu ‘zhe’  ’op winnen staat’. In de polls staat ‘zhe’ met Zweden en ‘onze’ Common Linnets bij de eerste drie (in willekeurige volgorde). Het wordt spannend, vanavond.

 

Lees ook:Conchita wint Songfestival
Lees ook:Foto Conchita bij artikel hoe vrouw in menopauze gezichtsbeharing kan tegengaan
Lees ook:Conchita treedt op voor Europarlement
Lees ook:Rusland woedend over eerste plek Conchita
Lees ook:Conchita ‘zou geen nee zeggen tegen ontmoeting met Poetin’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Conchita Wurst rolmodel voor roze gemeenschap

  1. Heddie Ermans

    Heel vet gedaan! Ik vind dat zij de prijs echt dubbel en dwars heeft verdient! Go Conchita Wurst!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>