Rusland woedend over eerste plek Conchita

Russische bobo’s zijn verbolgen over de eerste plek van Conchita Wurst op het Songfestival. Menige Rus zegt ‘zich in zijn mannelijkheid aangetast te voelen’ en heeft zijn baard afgeschoren. ‘Dit is het einde van Europa. Onze woede kent geen grenzen. Er zijn geen mannen en vrouwen meer in Europa, alleen maar het’, zei de nationalistische politicus Zjirinovski. Hij noemde het vrijgeven van Oostenrijk ‘een vergissing‘. Hij doelde op de Russische bezetting van het land na de Tweede Wereldoorlog, waaraan in 1955 een einde aan kwam toen de Russen zich terugtrokken en Oostenrijk een neutraal land werd. Sinds 1995 is het land ingebed binnen de EU.

Ook reacties van andere politici en parodieën en sketches van Russische komieken laten zien dat een groot deel van Rusland not amused is. Er zou zelfs een gerucht rondgaan dat Rusland, samen met een aantal buurlanden, overwegen volgend jaar uit protest weg te blijven van het Songfestival in Wenen. Tom Neuwirth, de man achter Conchita, werd als een held ontvangen in Wenen en zei direct na aankomst: ‘We zijn niet te stoppen. Ik droom van een wereld waar we niet over irrelevante dingen spreken als seksualiteit, waar je vandaan komt of van wie je houdt.’ Overigens waren zeker niet alle Russen afkerig van de vrouw met de baard. Uit de stemresultaten bleek dat ze als derde eindigde in de televoting. Als geheel (kijkers plus vakjury) gaf Rusland 5 punten en haar nummer ‘Rise Like a Phoenix’ staat op 1 in de Russische i-Tunes Top-10. Estland was het minst van de act gecharmeerd: daar kwam ze pas als achtste uit de televoting. In alle andere landen dook ze op in de top zes van de kijkers. President Fischer van Oostenrijk noemde de overwinning een triomf voor diversiteit en tolerantie in Europa.

Lees ook:Conchita ‘zou geen nee zeggen tegen ontmoeting met Poetin’
Lees ook:Conchita wint Songfestival
Lees ook:Foto Conchita bij artikel hoe vrouw in menopauze gezichtsbeharing kan tegengaan
Lees ook:Eurovisie Songfestival 2015 vindt in Wenen plaats
Lees ook:Conchita treedt op voor Europarlement

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>