Conchita wint Songfestival

@Erik Feenstra

Conchita heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Met name de westerse landen lijken hiermee een roze statement te hebben afgegeven, maar opvallend genoeg waren er ook een aantal voormalige oostbloklanden die de vrouw met de baard uit Oostenrijk veel punten gaven. Los van haar verschijning was haar optreden weergaloos. ‘Conchita Wurst stijgt met zijn/haar stem boven het gemiddelde uit’, twitterde de Volkskrant.

Een duidelijk ontroerde Tom Neuwirth, de man achter de vrouw met de baard, zei in een eerste reactie dat haar overwinning er éen is voor iedereen die zichzelf wil zijn: ‘We are unstoppable’, zei Conchita doelend op Poetin’s anti-homowet in Rusland, ‘You know who we are.’ ‘Wees op je vierkante meter een vorst, wat je zoekt kan geen ander je geven. Wees geen eenheidsworst. Mens, durf te leven’, citeerde Dolly Bellefleur, onze eigen Conchita (zonder baard) op Twitter uit een song van Ramses Shaffy. Nederland leek even in de race voor de eerste plaats, maar werd uiteindelijk door ‘de koningin van Europa’ voorbijgestreefd.

Ilse de Lange en Waylon werden tweede, en dat is op zich ook een unicum: Nederland werd viermaal eerste maar nooit eerder tweede. Het is de hoogste notering sinds 39 jaar. The Common Linnets kregen 238 punten, Conchita Wurst 290. Overigens werd na de finale bekendgemaakt dat Nederland de halve finale had gewonnen. Volgend jaar strijkt de 60e editie van het liedjesfestijn dus neer in Wenen. Het is ook een overwinning voor vooruitstrevende Oostenrijkers. Niet lang geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat het lange tijd conservatieve en streng katholieke Oostenrijk iemand als Conchita had durven uitzenden.

Lees ook:Conchita treedt op voor Europarlement
Lees ook:Nederlandse Europarlementariërs willen Conchita in Brussel
Lees ook:Foto Conchita bij artikel hoe vrouw in menopauze gezichtsbeharing kan tegengaan
Lees ook:Rusland woedend over eerste plek Conchita
Lees ook:Ophef rond ‘vrouw met baard’ op Songfestival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>