Lidmaatschap EU geen garantie voor vreedzame Gay Prides

IMG_20161011_154145Gay Prides in voormalige Oostbloklanden: het blijft een hele klus om er zonder kleerscheuren uit vandaan te komen. Lidmaatschap van de Europese Unie is geen garantie voor vreedzame Gay Prides. Lid of geen lid: telkens weer werken roze manifestaties in voormalige Oostbloklanden rechtsradicalen en strenggelovigen als een rode lap op een stier. Zaterdag was er in de Kroatische hoofdstad Zagreb een Gay Pride, met circa 2000 mensen en maar liefst 700 politiemensen. De politie hield twintig mensen aan, meldde de politiechef.

 

Vorige week liep een roze manifestatie in Kroatië’s havenstad Split compleet uit de hand. Deelnemers werden bekogeld met van alles en nog wat. Saillant detail: een dag eerder werd bekend dat het Balkanland op 1 juli 2013 lid kan worden van de Europese Unie. Maar dat is geen garantie dat Gay Prides er zonder geweld en gedoe kunnen plaatsvinden: vorige week zaterdag verliep een Gay Parade in de Hongaarse hoofdstad Boedapest – al langer EU-lidstaat – met de nodige incidenten: zo’n 300 rechtsradicalen gooiden met stenen en flessen naar de circa 1000 deelnemers. Veel extremisten droegen vlaggen van de uiterst rechtse partij Jobbik, de op twee na grootste partij in het Hongaarse parlement.

Lees ook:Alweer prides in Oostbloklanden verstoord
Lees ook:Servische regering verbiedt Gay Pride
Lees ook:Tienduizend deelnemers Pride Parade Warschau
Lees ook:Gay Pride Parade Boedapest gaat gewoon door
Lees ook:Solidariteitsmanifestatie met Gay Pride Riga

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>