Militairen mogen in uniform in Canal Parade meevaren

Militairen mogen tóch in uniform meevaren tijdens de Canal Parade komende zaterdag. Zij varen mee op de Politieboot en op de Companyboot: de  boot met werknemers van homonetwerken van de FNV en bedrijven als Philips, IBM en Shell. Er ging een hoop ge-heen-en-weer aan vooraf: vorig jaar mocht het niet, in december liet minister Van Middelkoop van Defensie weten dat hij het niet zou verbieden, in januari stemde een Kamermeerderheid vóór, maar kort daarna hield staatssecretaris De Vries zijn poot stijf. Hij vond een uitbundig homofeest niet stroken met de waardigheid van het uniform. En nu mag het dus wel: weliswaar nog niet op een eigen boot, maar het begin is er.

 

Voorzitter Peter Kees Hamstra van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) is in zijn nopjes en ik sluit mij hierbij aan. Mijn vader was beroepsmilitair: toen ik in een grijs verleden uit de kast kwam, zei hij dat ik ‘met mijn kont in een bak met ijs moest zitten met mijn flauwe fratsen’. Hij zei dat homo’s en communisten  ‘staatsgevaarlijk’ waren.  We waren immers chantabel, in een tijd waar homoseksualiteit nog niet gelegaliseerd, laat staan geaccepteerd was. Er is sindsdien veel veranderd. Homo’s en lesbo’s mogen al decennialang het land dienen, de krijgsmacht heeft een eigen homo-organisatie, net als de politie.

Homo’s en lesbo’s van politie en brandweer varen al een jaartje of wat mee in de Canal Pride. De christelijken varen sinds vorig jaar mee. Het gaat natuurlijk niet om het meevaren an sich, maar om het zichtbaar mogen zijn naar de buitenwereld toe. Defensie was minder progressief, maar gaat nu dan eindelijk om. Nu nog onze grote broer aan de andere kant van de oceaan, waar Obama nog steeds geen knoop doorhakt en er verder wordt gesteggeld over het ‘Don’t ask don’t tell‘ defensiebeleid. Overigens drukt de SHK haar leden op het hart om zich te gedragen: geen drank, niet dansen in uniform, want: ‘één misstap en al ons werk is voor niets geweest’,  aldus de SHK op haar website.

Lees ook:Toch geen militairen in uniform op Gay Pride
Lees ook:Defensie met eigen boot op Canal Parade
Lees ook:Militairen mogen meevaren in Canal Parade
Lees ook:Militairen op Canal Parade platvloers
Lees ook:Voorvechter homo’s bij Defensie overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>