PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apothekers van Nederland

IMG_20160515_120840De prijs van hiv-preventiepil PrEP is per 1 januari 2018 drastisch verlaagd. Er is nu een generieke variant beschikbaar voor € 47,95 per maand bij alle apothekers in Nederland. Daar komen bij aankoop nog enkele euro’s apotheekkosten bovenop. Tot voor kort kon een maand PrEP-gebruik nog ruim € 500 kosten en werd goedkopere door slechts een beperkt aantal apotheken aangeboden. Door deze stevige prijsverlaging kunnen nu meer mensen PrEP betalen. Bovendien is het voor het eerst dat PrEP tegen een lagere prijs wordt aangeboden in alle apotheken (bron: persbericht).

Dit is een geweldige stap op weg naar vergoeding van PrEP en de zorg die daarbij hoort. Want dat is waar we ons voor blijven inzetten. Door de lagere prijs van de PrEP-pil krijgen nu al meer mensen een extra mogelijkheid om zich te beschermen tegen hiv. Voor het stoppen van de hiv-epidemie is het cruciaal dat iedereen met een verhoogd risico op hiv die kans krijgt, ongeacht zijn portemonnee’, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds – Soa Aids Nederland.

Pleiten voor vergoeding
Nog steeds zijn er in Nederland elk jaar zo’n 900 hiv-diagnoses. Het toevoegen van PrEP aan de bestaande hiv-preventie, zoals voorlichting en condoomgebruik, kan duizenden nieuwe hiv-infecties voorkomen. Ook bevrijdt de pil mensen eindelijk van angst voor hiv en bespaart PrEP de samenleving vele zorgkosten. In oa België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada wordt PrEP al vergoed. Hierdoor is het aantal nieuwe hiv-infecties in steden aanzienlijk verminderd. Aidsfonds – Soa Aids Nederland blijft samen met COC, de HIV Vereniging en hiv-behandelaren pleiten voor eenzelfde regeling in Nederland. Op dit moment wordt PrEP in Nederland niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en zijn kosten geheel voor de rekening van de gebruiker.

Recept én zorg nodig van een arts
Bescherming tegen hiv door PrEP is alleen gegarandeerd als vooraf en tijdens gebruik de juiste tests en controles plaatsvinden. Daarom hoort goede zorg en begeleiding bij het gebruik van PrEP en kan iedere (huis)arts in Nederland de pil voorschrijven. Artsen kunnen voor informatie over PrEP en de bijbehorende richtlijnen het geactualiseerde PrEP dossier raadplegen. Mannen die PrEP willen gaan gebruiken, kunnen voor meer informatie over PrEP en de bijbehorende zorg terecht bij Man tot Man

Lees ook:PrEP ruim 80% goedkoper in Nederland
Lees ook:PrEP wordt voorlopig niet vergoed
Lees ook:Nederland klaar voor PrEP
Lees ook:Landelijke Richtlijn hiv preventie pil PrEP beschikbaar
Lees ook:Onderzoek naar nieuwe hiv-preventiepil in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>