PrEP wordt voorlopig niet vergoed

PrEP wordt voorlopig niet vergoed. De Tweede Kamer stemde deze week tegen een voorstel van Pia Dijkstra (G66) en Linda Voortman (GroenLinks) om de hiv-preventiepil direct te vergoeden voor risicogroepen. Beide kamerleden waren begin oktober sprekers tijdens PrEP-Talk in de Amsterdamse Balie. Daar kwam ter sprake dat op dit moment ‘alleen rijke homo’s zich dit middel kunnen permitteren.’

Een kamermeerderheid wil wachten op een voorstel van minister Schippers (VWS) over de invoering van PrEP. Dat kan lang duren: het voorstel wordt pas in 2018 verwacht. Het AidsFonds en COC zijn teleurgesteld. Een snelle invoering van PrEP zou de komende jaren zo’n 2.500 nieuwe hiv-infecties kunnen voorkomen. Het gebruik van condooms is bij homo’s en bi-mannen zeer hoog, maar toch lopen jaarlijks zo’n duizend mensen hiv op, waaronder 700 homo’s en bi’s. PrE heeft bewezen naast condooms zeer effectief en daarmee kostenbesparend te zijn en wordt in een aantal landen al vergoed. Het AidsFonds en COC Nederland blijven zich inzetten voor een snelle invoering van PrEP in Nederland.

Lees ook:PrEP ruim 80% goedkoper in Nederland
Lees ook:PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apothekers van Nederland
Lees ook:Landelijke Richtlijn hiv preventie pil PrEP beschikbaar
Lees ook:Het PrEP Debacle 2 februari in Club ChUrch
Lees ook:Minister Schippers neemt definitief geen besluit over PrEP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>