Nederland klaar voor PrEP

IMG_20160524_151221Aidsfonds gaat Nederland klaarstomen voor het gebruik van de hiv-preventiepil PrEP. Dat is vandaag op het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks, in Amsterdam, bekend gemaakt. Hoewel PrEP bewezen effectief en veilig is en voorgeschreven kan worden door artsen, blijft het gebruik van de hiv-preventiepil achter. Goede voorlichting en het bevorderen van meer deskundigheid is nodig. Het Aidsfonds financiert daarom een bijzonder project van GGD Gelderland-Zuid, vooral gericht op artsen, verpleegkundigen en apothekers in heel Nederland (bron: persbericht).

PrEP is een bewezen effectieve en veilige hiv-preventiepil, die met name voor een grote groep van mannen die seks hebben met mannen een belangrijke aanvulling kan zijn op de bestaande preventiemiddelen. De verwachting is zelfs dat PrEP voor een substantiële daling van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland kan zorgen. Vorig jaar waren er nog steeds meer dan 800 nieuwe hiv-diagnoses.

Barrières

Het medicijn Truvada is als PrEP geregistreerd en voor te schrijven in Nederland. Veel professionals in de zorg zijn echter nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden en de werking van PrEP. Daarbij is er ook nog de financiële barrière voor eventuele gebruikers :  PrEP wordt nog niet vergoed. Velen wenden zich daarom tot alternatieve routes om betaalbare PrEP te kopen en worden daardoor onvoldoende deskundig en medisch begeleid in het gebruik. Dat is onverantwoord, omdat dit gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de gebruiker en voor de volksgezondheid in het algemeen.

Scholing, richtlijnen en voorlichting

In samenwerking met onder andere Soa Aids Nederland, Hiv Vereniging Nederland, COC, de GGD’en, RIVM, Universiteit Maastricht en SeksHAG is GGD Gelderland-Zuid het project We are prepared: PrEP zorg in Nederland! gestart. Het doel is een goede zorginfrastructuur te organiseren waarbij zoveel mogelijk professionals samenwerken. Denk aan GGD’en, hiv-behandelcentra, huisartsen en apothekers. Scholing staat hoog op de agenda. Daarnaast zijn er voor de zorgverleners richtlijnen en protocollen nodig.  Voor de potentiële gebruikers van PrEP wordt gewerkt aan betere voorlichting

Lees ook:PrEP nu voor 50 euro beschikbaar bij alle apothekers van Nederland
Lees ook:Landelijke Richtlijn hiv preventie pil PrEP beschikbaar
Lees ook:Amsterdam overweegt begeleiding informele PrEP
Lees ook:Aids-conferentie Durban: hiv-preventiepil onmisbaar in aanpak hiv/aids
Lees ook:PrEP wordt voorlopig niet vergoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>