Betrouwbaar testadvies met eerste online soa-testwijzer ADVIES.CHAT

Vandaag introduceert Soa Aids Nederland  Advies.chat. De eerste online soa-testwijzer waarmee je 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgt over soa-tests. Met deze nieuwe tool ontdek je snel en eenvoudig of je risico loopt op een soa en hoe je die het beste kunt laten testen. Ook verwijst Advies.chat, naast GGD en huisarts, naar betrouwbare soa-zelftest aanbieders. Dé oplossing voor iedereen die drempels ervaart om zich te laten testen op soa’s als chlamydia en hiv, bijvoorbeeld door schaamte, kosten of angst voor de uitslag. Zo heb je direct toegang tot advies op maat, kijkt niemand mee als je vragen beantwoordt over je seksleven én kun je voorkomen dat je klachten krijgt (bron: persbericht).

 In Nederland leven zo’n 25.000 mensen met hiv. Ruim 10% van hen is niet op de hoogte van de eigen hiv-status omdat hier niet op is getest. Ook met andere soa lopen mensen regelmatig te lang door. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe klachten krijgen als chronische buikpijn, onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen of tijdelijke verminderde vruchtbaarheid‘Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies’, vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. ‘Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans dat je klachten krijgt stukken kleiner én voorkomt dat je soa doorgeeft aan een ander.’

Toenemend gebruik soa-zelftests

Er zijn allerlei redenen waarom mensen zich niet laten testen, bijvoorbeeld door angst voor de uitslag, ongemak bij de huisarts, bezuinigingen waardoor minder mensen terecht kunnen bij de GGD of simpelweg door de kosten die met een soa-test gemoeid zijn. Hoog-risicogroepen die wel mogen testen bij de GGD hebben soms te maken met lange wachttijden voor ze terecht kunnen. ‘Voor het testen op soa’s adviseren wij altijd om naar je huisarts of GDD te gaan, maar niet iedereen wil of kan daar naartoe. We zien dat steeds meer mensen gebruik maken van soa-zelftests, helaas is een groot deel van dit aanbod totaal onbetrouwbaar. Advies.chat gidst je online naar een aanbod van soa-zelftests waar je wel van op aan kunt’, besluit Hanna Bos.

Advies.chat volgt standaard huisartsen

Advies.chat is met elk device, of dat nu een smartphone, tablet of desktop is, bereikbaar. Het doornemen van de vragenlijst verloopt als een chatconversatie. Als je iets niet begrijpt of extra vragen hebt, helpt een chatbot je verder. Het chatgesprek is volledig geautomatiseerd en volgt de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor een soa-consult. Dat betekent dat je bij Advies.chat dezelfde vragen krijgt als je bij de huisarts kunt verwachten. De applicatie is in nauw overleg met de GGD ontwikkeld en adviezen zijn gebaseerd op de ruim 30 jaar ervaring bij de Aids Soa Infolijn. Advies.chat is mede mogelijk gemaakt door Aidsfonds en de VriendenLoterij.

Over Soa Aids Nederland

Om sterk te staan tegen hiv en andere soa’s doen we er vanuit Soa Aids Nederland alles aan om de verspreiding en gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beheersen. Het waar mogelijk voorkomen, tijdig opsporen, snel behandelen en het bieden van de beste zorg voor hiv en andere soa’s ligt aan de basis van ons werk. Dat doen we in nauw overleg met jongerenwerkers, zorgprofessionals, het onderwijs en beleidsmakers. Als nationaal expert in de soa- en hiv-bestrijding voorzien we publiek en professionals onder meer van de juiste kennis, achtergrondinformatie en instrumenten.

Lees ook:Online advies over hiv-testen
Lees ook:Hiv/aids: 60.000 mensen krijgen voorlichting dankzij de VriendenLoterij
Lees ook:Meer soa’s gevonden: lokale actie gevraagd
Lees ook:Soa-zelftesten zijn populair, maar slechts beperkt deel aanbod is betrouwbaar
Lees ook:In Den Haag kan je eerdaags anoniem soa-testen uit de muur trekken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>