Vredige Gay Pride Kiev mondt uit in geweld

IMG_20160522_141747De Gaypride-mars in de Oekraïense hoofdstad Kiev is gewelddadig geëindigd. President Porosjenko had van tevoren gegarandeerd dat de Mars voor Gelijkheid vreedzaam zou verlopen: hij zei dat iedereen het recht had om eraan mee te doen en dat de politie de openbare orde zou handhaven. Rechtse politici dachten daar anders over: voor de mars begon, riepen zij op om de mars te verstoren.

Daarop vroeg de burgemeester van Kiev de organisatoren de mars af te blazen, net als vorig jaar op de valrep gebeurde, om ‘confrontaties’ te vermijden, maar de optocht kwam er toch. Rechts-radicale tegendemonstranten vielen deelnemers aan de mars aan en gooiden traangasgranaten, stenen en rookbommen. De politie greep in en arresteerde een aantal raddraaiers; vijf agenten raakten gewond. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat het recht van seksuele minderheden in het land is gegarandeerd en beschermd, maar volgens critici is homofobie alom zichtbaar en een geaccepteerd verschijnsel in het overwegend orthodox-christelijke land.

Lees ook:Homohaters verstoren LGBT-Pride mars in Poolse stad Gdansk
Lees ook:Gay Pride Kiev verloopt rustig
Lees ook:Rusland ziet definitief af van deelname aan Eurovisie Songfestival 2017
Lees ook:Gay Pride Litouwen loopt uit op rellen
Lees ook:Kiev gaststad Eurovisie Songfestival 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>