Ontwerp Aids monument Amsterdam bekend

Op Wereld Aids Dag 1 december 2016 wordt een AIDSmonument onthuld op de De Ruyterkade aan het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw. Uit de drie geselecteerde ontwerpen is dat van de Fransman en Jean-Michel Othoniel uitgekozen. Zijn ‘Living by Numbers‘ is een gigantisch telraam met gekleurde glazen kralen, die symbool staan voor getallen en tellen in het leven met hiv en aids. Bezoekers van AIDSmonument-Amsterdam.nl konden tot 30 september stemmen op hun favoriete ontwerp.

De kunstenaar verloor studiegenoten aan de kunstacademie in Parijs aan aids. Initiatiefnemer Stichting NAMENproject koos zijn werk omdat ‘Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid.’ Het AIDSmonument Amsterdam herdenkt geliefden die aan aids zijn overleden en hun buddy’s. Het biedt welkome ondersteuning aan mensen die nu leven met hiv/aids en helpt om de maatschappelijke aandacht vast te houden. Het is een ode aan Amsterdam als veilige haven en stad met compassie.

Nederland heeft altijd voorop gelopen in de internationale strijd tegen aids. Joep Lange, die in de noodlottige vlucht MH17 van Malaysia Airlines om het leven kwam, was een van de belangrijkste aidsonderzoekers wereldwijd. Hij heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de combinatietherapie. Sterven aan de gevolgen van aids transformeerde door de hiv-remmers voor velen tot leven met hiv. Een enorme doorbraak, maar inmiddels dreigt hiv onzichtbaar te worden terwijl er anno 2014 – ook in Nederland – nog mensen sterven aan aids.

Lees ook:Welk van drie ontwerpen wordt AIDSmonument Amsterdam?
Lees ook:HIV/AIDSmonument in teken van Internationale Aids Conferentie 2018
Lees ook:Samen met Joep Lange Instituut werken aan gezondere wereld
Lees ook:Internationale aidsconferentie AIDS2018 in Amsterdam
Lees ook:Amsterdam krijgt aidsmonument op Piet Heinkade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>