Recordaantal voorlichtingen COC Midden Nederland

Het schooljaar 2013-2014 was voor het COC Midden Nederland een recordjaar. Niet eerder gaven vrijwillige voorlichters van de roze belangenorganisatie in Utrecht zoveel voorlichting op scholen: 395 voorlichtingsuren. Hiermee zijn meer dan 10.000 scholieren in de provincie Utrecht bereikt. Ten opzichte van het schooljaar ervoor is dat een stijging van 65 procent. Deze voorlichtingen vinden niet alleen plaats bij scholen die al jaren voorlichtingen afnemen, maar ook bij een toenemend aantal nieuwe scholen. Voor komend jaar verwacht het COC Midden Nederland meer dan 500 uur aan voorlichting te gaan geven (bron: persbericht).

Dat de voorlichting zijn vruchten afwerpt, blijkt uit het rapportcijfer dat scholen geven voor de acceptatie en tolerantie van LHBT’s. Gemiddeld stijgt dit van 6,2 (vóór de voorlichting) naar 7,9 (na de voorlichting). Tijdens een voorlichtingsuur vertellen voorlichters onder andere hun eigen verhaal, zoals dat van hun coming-out. Vooroordelen worden bespreekbaar gemaakt en vragen van leerlingen worden open beantwoord. ‘Juist de persoonlijke benadering van de voorlichters stelt de leerlingen in staat om eerlijke vragen te stellen. Voor de meeste kids is het voor het eerst dat ze een homo, lesbienne, biseksueel of transgender ontmoeten en zulke persoonlijke vragen kunnen stellen’, aldus Florien Cramwinckel, voorlichter en voorzitter van de groep van 45 vrijwilligers.

‘De reacties van leerlingen zijn soms heel confronterend en heftig, maar meestal komen vragen voort uit de oprechte interesse van de scholier’, zo vult zij aan. Naast middelbare scholen wordt inmiddels ook voorlichting gegeven op basisscholen. De basisscholen zijn recent aan het voorlichtingspakket van het COC Midden Nederland toegevoegd en worden enthousiast ontvangen door zowel leerlingen als leraren. Zo is het voor elke onderwijsinstantie mogelijk om te voldoen aan de wettelijke verplichting om aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. De voorlichtingen worden gegeven door geschoolde vrijwilligers van COC Midden Nederland en zijn direct te boeken via deze website. Extra informatie over voorlichtingen en het COC Midden Nederland is te vinden op de website cocmiddennederland.nl. Extra informatie is te verkrijgen via [email protected].

 

 

 

Lees ook:COC Amsterdam breekt record homovoorlichtingen
Lees ook:COC Limburg geeft record aantal voorlichtingslessen
Lees ook:COC Limburg op de bres in onderwijs en voetbal
Lees ook:Tv-tip ‘Help! Een homo in de klas’
Lees ook:Prijs voor bedenkers homovoorlichting op basisscholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>