Prijs voor bedenkers homovoorlichting op basisscholen

Vrijdagavond 29 januari 2010 werd de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt aan drie studentes CMV (Culturele en Maatschappelijke Vorming) voor het ontwikkelen van een voorlichtingsmethode over homo –en biseksualiteit voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De drie studentes, Anne van den Boogaard (21), Evelien Muijs (24) en Tanja van Ommen (22), zijn inmiddels afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. ‘Door hun professionaliteit en hartelijke persoonlijkheid hebben zij deuren geopend die anders gesloten waren gebleven’, aldus het persbericht.

 

‘Zij hebben hun hoofd boven het maaiveld uitgestoken en zich opvallend ingezet voor de emancipatie van homo –en biseksuelen’ . COC Nijmegen kreeg  verzoeken van ouders en docenten om voorlichting te geven: nou eens niet bij het voorgezet onderwijs, maar op basisscholen. COC Nijmegen had geen passend aanbod: aanleiding om de drie dames als eindexamenproject een nieuwe methodiek te laten ontwerpen. Het bestaat uit een voortraject, de voorlichting en een na-traject. In het voortraject kunnen leerlingen anonieme vragen deponeren in de vragenbus. Die wordt aan het eind van de voorlichting geopend en alle vragen worden beantwoord door de aanwezige voorlichters. De voorlichting zelf bestaat uit een spellencircuit, een nabespreking en de vragenbus. Het na-traject bestaat uit facultatieve onderdelen die de docent kan uitvoeren, zoals een stukje schrijven voor de schoolkrant (bron: persbericht).

 

COC Midden-Nederland heeft de methodiek inmiddels overgenomen en andere COC verenigingen hebben interesse getoond. Ook basisscholen zelf voelen ervoor om deze voorlichting te gebruiken, net als studenten van de PABO binnen hun stage op een basisschool. De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een geldbedrag van 500 euro en werd in 1996 in het leven geroepen ter gelegenheid van het toen 25 jarige COC Nijmegen. De prijs is er om mensen in het zonnetje te zetten die in het Rijk van Nijmegen actief werken aan artikel 1 van de Grondwet, dat alle vormen van discriminatie verbiedt. Fatima Elatik (1973), stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zeeburg, sprak op deze avond de Burgemeester Dales Lezing uit in het stadhuis van Nijmegen. Ien Dales was een in 1994 overleden politica, die onder andere burgemeester van Nijmegen was.

Lees ook:Fifi Groenendijk wint Burgemeester Dales Prijs 2014
Lees ook:Vrijdag 5 februari: staatssecretaris Jetta Klijnsma verzorgt Dales Lezing Nijmegen
Lees ook:Jongerius spreekt Burgemeester Dales Lezing
Lees ook:Burgemeester Dales Lezing door Fatima Elatik
Lees ook:Thom de Graaf verzorgt Burgemeester Dales Lezing 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>