Burgemeester Dales Lezing door Fatima Elatik

Vrijdagavond 29 januari 2010 spreekt Fatima Elatik de 13e Burgemeester Dales Lezing in het stadhuis van Nijmegen. De avond is vrij toegankelijk en begint om 20.00; COC Nijmegen reikt voor de 13e keer de Burgemeester Dales Prijs uit. Elatik (1973) is sinds januari 2009 stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Ze is in Amsterdam geboren en heeft Marokkaanse ouders. Ien Dales was een in 1994 overleden politica, die onder andere burgemeester van Nijmegen was.

Na haar studie lerenopleiding biologie en onderwijskunde werkte Elatik als beleidsadviseur voor de burgemeester van Amsterdam. Daarna werd ze PvdA gemeenteraadslid, later beleidsmedewerker bij het Ministerie van Justitie. In 2002 werd ze wethouder van stadsdeel Zeeburg en in januari 2009 stadsdeelvoorzitter. Ze is bestuurslid voor het theaterproject ‘The Female Factory’, het Joods-Marokkaans Netwerk Amsterdam (dat Nederland toleranter wil maken).

De Burgemeester Dales Prijs is er om mensen in het zonnetje te zetten die in het Rijk van Nijmegen actief werken aan artikel 1 van de Grondwet, dat alle vormen van discriminatie verbiedt. De lezing geeft prominenten uit de samenleving de gelegenheid zich uit te laten over zaken die met non-discriminatie te maken hebben. Eerdere sprekers waren onder andere Femke Halsema, Jan Pronk, Alexander Pechtold en Astrid Jongerius.

Ien Dales (1931-1994) was PvdA politica, Kamerlid, staatssecretaris van Sociale Zaken (1981-1982), burgemeester van Nijmegen (1987-1989) en minister van Binnenlandse Zaken (1989-1994). Ze was bevriend met Elizabeth Smitz, de latere staatssecretaris van Justitie, maar naar buiten toe hebben beiden zich nooit uitgesproken over de aard van die vriendschap. In 1994 maakte Ruud Lubbers bekend, dat Ien Dales lesbisch was.

Lees ook:Jongerius spreekt Burgemeester Dales Lezing
Lees ook:Burgemeester Dales Prijs 2013 toegekend
Lees ook:Fifi Groenendijk wint Burgemeester Dales Prijs 2014
Lees ook:Prijs voor bedenkers homovoorlichting op basisscholen
Lees ook:Vrijdag 5 februari: staatssecretaris Jetta Klijnsma verzorgt Dales Lezing Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>