Gelijke rechten voor LHBTI’s: Free to be me

IMG_20160515_130137Free to be me‘. De vrijheid om jezelf te zijn. Met deze campagne vraagt Hivos aandacht voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) wereldwijd. Velen van hen zijn slachtoffer van geweld, discriminatie en sociale uitsluiting. In Nederland, maar vooral daarbuiten. Zo worden in Zuid-Afrika lesbiennes verkracht om hen te ‘genezen’ van hun seksuele oriëntatie. En in Iran ondergaan homo’s en lesbiennes sekse-operaties om vervolging te voorkomen. Homoseksualiteit is strafbaar in 78 landen en in vijf landen staat er de doodstraf op. Hivos legt zich daar niet bij neer en start de campagne ‘Free to be me’ waarin LHBTI-activisten centraal staan die strijden voor gelijke rechten. Hivos verzamelt zoveel mogelijk steunbetuigingen in Nederland en overhandigt deze tijdens een symbolische actie op International Coming Out Day (11 oktober) aan LHBTI-activisten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika (bron: persbericht).

In de strijd voor gelijke rechten van LHBTI’s gaat de aandacht vaak uit naar lesbiennes, homo’s en biseksuelen. Interseksuelen en transgenders staan minder in de belangstelling. Deze groepen hebben nog veel meer dan lesbiennes en homo’s te maken met stigma’s, onbegrip, geweld en discriminatie. Een interseksueel is iemand die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Een transgender is iemand wiens genderidentiteit en/of expressie afwijkt van het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Het is een breed begrip en omvat onder andere transmannen, transvrouwen, crossdressers en vele anderen die zich niet (alleen) identificeren als man of vrouw.

Het thema van de Amsterdam Gay Pride 2014 is ‘listen’. Hivos luistert dit jaar extra naar transgenders en interseksuelen. Het bezoek van de activisten Dalziel Leone Wafula uit Kenia en Nthabiseng Mokoena uit Zuid-Afrika markeert voor Hivos de start van ‘Free to be me’. Mokoena is een interseksueel uit Zuid-Afrika en werkt voor Trans- en Intersex Afrika (TIA), een organisatie die zorgt voor plekken waar transgender- en interseksuelen zich veilig kunnen voelen en terecht kunnen met vragen over gezondheid en identiteit. Wafula is een transman uit Nairobi en de financieel directeur van Jinsiangu, een ngo die werkt aan bewustwording over en respect voor transgenders en interseksuelen in Kenia.

Voor Hivos zijn de rechten van LHBTI’s wezenlijk verbonden met vrijheid, zelfbeschikking, gelijke kansen en mogelijkheden. Hun rechten worden in veel landen echter genegeerd. Hivos steunt daarom ruim 100 LHBTI-organisaties in dertig landen die zich inzetten voor deze rechten. Zo streeft Hivos naar een wereld zonder geweld en discriminatie, ongeacht seksuele oriëntatie of gender identiteit. Dat doet Hivos al meer dan 20 jaar. De steun van Hivos bestaat uit kennisuitwisseling, financiële ondersteuning, capaciteitsopbouw en beleidsbeïnvloeding.

Lees ook:Hivos vaart met lege boot op Canal Parade
Lees ook:In tachtig landen is het voor homo’s niet goed toeven
Lees ook:Zanele Muholi wint Prins Claus Award
Lees ook:Hivos ook dit jaar op Canal Parade
Lees ook:Discriminatieverbod transgenders mogelijk in strafwet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>