Aantal hiv-doden in tien jaar gehalveerd

red-ribbon-228x228[1]In de afgelopen tien jaartijd is in Europa, de Verenigde Staten en Australië het aantal mensen met hiv, dat sterft aan de gevolgen van hiv/aids, gehalveerd. Dat blijkt uit een onlangs in The Lancet gepubliceerde studie. Ook op andere plekken op de wereld wordt veel vooruitgang geboekt. Tussen 1999 en 2011 verminderde het aantal doden van 17,4 per 1000 in de periode 1999-2000 naar 9,1 in 2009-2011. Vergelijkbare cijfers zijn te zijn bij dood door hiv-gerelateerde ziekten: hier daalde het aantal van 5,9 per 1000 per jaar naar 2,0.

De goede resultaten zijn het gevolg van goede anti-hiv medicatie, die sinds 1996 op de markt is. Het leeuwendeel van mensen met hiv dat de pillen netjes slikt (‘medicijn-trouw’ is), heeft aantoonbaar veel meer CD-4 cellen: bloeddeeltjes die ervoor moeten zorgen dat gevaarlijke  ziekten niet kunnen toeslaan, zoals een bepaalde longontsteking en een agressieve vorm van huidkanker. Wetenschappers zijn er steeds meer van overtuigd dat vroeg beginnen met hiv-medicatie de beste remedie is: hoe langer je wacht, hoe meer je immuunsysteem kan zijn verstoord, omdat het aantal CD-4 cellen er in het bloed steeds meer verminderd.

Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden
Lees ook:Advies Gezondheidsraad aan Schippers: ‘screen risicogroepen op hepatitis’
Lees ook:Hiv-patiënt mogelijk genezen
Lees ook:Hoop voor patiënten met hiv
Lees ook:Aantal soa’s in Amsterdam nadert piek van jaren tachtig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>