Hiv-patiënt mogelijk genezen

Duitse onderzoekers zeggen een man te hebben genezen van hiv, door middel van chemotherapie en stamceltransplantatie. De man was langer hiv-patiënt en werd in 2007 opgenomen in een Duits ziekenhuis met een acute vorm van leukemie die het immuunsysteem uitschakelt. Hij onderging daarvoor chemotherapie. Vervolgens werd stamceltransplantatie toegepast en werd er gestopt met de hiv-remmers.

 

Een jaar later keerde de leukemie terug en kreeg de man opnieuw chemotherapie en een tweede stamceltransplantatie, van dezelfde donor als de eerste keer. De stamcellen bevatten een zeldzame genmutatie die de drager resistent maakt tegen hiv. Na 3,5 jaar zonder medicatie vertoont de patiënt geen tekenen meer van hiv en ook zijn immuunsysteem is volledig hersteld. De onderzoekers maken hieruit op dat de man is genezen van hiv. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn. Deskundigen op het gebied van hiv en aids verwachten er echter geen wonderen van: om de stamcellen te vervangen, moet het volledige immuunsysteem worden uitgeschakeld. ‘Dat is erg gevaarlijk’, zegt Michael Saag, arts bij de Universiteit van Alabama en het Aids Center in Birmingham, ‘maar het is wel een bevestiging van wat we al langer dachten: wanneer cellen die besmet zijn met hiv worden vervangen door gezonde cellen, verdwijnt de hiv-infectie.’ Toch verwacht hij niet dat deze wetenschap opgang zal vinden, omdat de levensverwachting van mensen met hiv goed is, sinds de hiv-remmers in 1996 op de markt kwamen.

Lees ook:Hoop voor patiënten met hiv
Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden
Lees ook:Mensen met hiv moeten medicijnen blijven slikken
Lees ook:Gen gevonden dat beschermt tegen hiv
Lees ook:AZT: de eerste hiv-remmer die 30 jaar geleden op de markt kwam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>