Eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden

In het Amsterdamse Academisch Medisch centrum (AMC) hebben onderzoekers een eiwit ontdekt dat besmetting met hiv kan tegenhouden. Het eiwit zou niet alleen hiv kunnen tegenhouden, maar het virus misschien ook vernietigen bij mensen die al hiv hebben. Het eiwit zit is alle lichaamscellen, maar alleen in bepaalde cellen is het effectief tegen hiv, denken de onderzoekers. 

Deze cellen – Langerhanscellen (cellen in de huid die een belangrijke ril spelen bij het immuunsysteem) – verhinderen dat hiv het lichaam binnendringt. De onderzoekers kwamen erachter dat dit door het eerdergenoemde eiwit, maar door genetische verschillen tussen mensen is het eiwit niet altijd in staat het virus te vernietigen. Dat zou verklaren waarom de een wel besmet raakt, en de ander niet. De wetenschappers onderzoeken verder of het bewuste eiwit ook in andere cellen zijn werk kan doen en hiv kan uitschakelen.

Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv halt toeroept
Lees ook:Onderzoekers stap dichterbij vaccin tegen aids
Lees ook:Gen gevonden dat beschermt tegen hiv
Lees ook:Sperma slikken houdt jong
Lees ook:Mensen met hiv moeten medicijnen blijven slikken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>