Hoop voor patiënten met hiv

Er gloort wellicht hoop voor mensen met hiv, die dagelijks zware medicijnen slikken om geen aids te krijgen. Gentherapie kan in de toekomst een alternatief worden. Bij een eerste uitgebreid onderzoek in Australië en de Verenigde Staten kan een aantal proefpersonen verder zonder de beruchte medicijnen te moeten slikken. De uitkomsten zijn vandaag online gezet door het tijdschrift Nature Medicine. De onderzoekers hebben goede hoop, maar zijn bang dat het een dure, persoonlijke therapie zal blijven, onbereikbaar voor de meeste mensen met hiv in arme landen.

 

De gentherapie werd toegepast op bloedstamcellen van de hiv-patiënt. Een geselecteerd type bloedstamcel kreeg een extra gen uit een virus, dat bij muizen leukemie veroorzaakt. Dat gen bewerkt een enzym (een ribozym), dat hiv-genen doormidden knipt. Uit de gebruikte bloedstamcellen ontstaan afweercellen (witte bloedcellen), waaronder CD4-cellen. Daarin vermenigvuldigt hiv zich; de cellen sterven daarbij af. Maar als in die cellen het ribozym zit, gaat het hiv dood.

Bij een 42-jarige patiënt met die leukemie en hiv is twee jaar na een stamceltransplantatie geen spoor van het virus meer in zijn bloed te vinden. De resultaten zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. De Amerikaan werd in Duitsland voor zijn leukemie behandeld. Volgens zijn behandelend arts in het academisch ziekenhuis in Berlijn maakt hij het goed. Voor de operatie werd bewust gebruik gemaakt van een donor met een natuurlijke genmutatie tegen hiv. Dr. Jay Levy van de Universiteit van Californië waarschuwt voor te veel optimisme: in zijn ogen is een stamceloperatie veel te gevaarlijk: ongeveer eenderde van de patiënten overleeft de operatie niet.

Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt
Lees ook:Mensen met hiv moeten medicijnen blijven slikken
Lees ook:Nieuwe aidsremmer geeft hoop
Lees ook:Hiv-patiënt mogelijk genezen
Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv halt toeroept

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>