PvdA wil antihomobeleid Oeganda harder aanpakken

Kaart_AfrikanlDe PvdA wil dat Oeganda harder wordt aangepakt vanwege de nieuwe draconische antihomowet. Vandaag pleitte PvdA’er Michiel Servaes daarvoor in de Tweede Kamer tijdens een overleg over mensenrechtenbeleid met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Slachtoffers moeten kunnen rekenen op Nederlandse hulp en Timmermans moet in de EU het voortouw nemen tegen antihomowetgeving, vindt Servaes.

Hij wil dat er een zwarte lijst komt van namen van diegenen die verantwoordelijk zijn voor het antihomobeleid en betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Sinds Oeganda een nieuwe antihomowet heeft, worden de rechten van LHBT’s steeds vaker geschonden, zoals Human Rights Watch en Amnesty International vorige maand nog meldden. Ook Sjoerd Sjoerdsma van D66 wil dat de Oegandese regering harder wordt aangepakt en steunt persoonsgerichte acties, zoals reisverboden en bevriezen van tegoeden.Han ten Broeke (VVD) riep op tot steun aan Oegandese homo’s. Het kabinet schortte hulp aan Oeganda op in februari, toen de Oegandese president de nieuwe antihomowet had ondertekend. Timmermans riep toen de Oegandese ambassadeur op het matje. Oeganda is een van de 15 partnerlanden waarmee Nederland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Lees ook:Politie-inval in kantoor hiv-project Oeganda
Lees ook:Oeganda ‘veilig voor gay toeristen’ – aldus Oegandese reisbureau’s
Lees ook:Roze buitenlanders ‘moeten in Nederland kunnen trouwen’
Lees ook:Oeganda ‘sterft liever in armoe’ dan dat het de anti-homowet blokkeert
Lees ook:Europa moet ‘direct in gesprek met president Oeganda’ over anti-homowet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>